Manifestacija „Različiti, a isti“ u Subotici

RTV (Boris Šuman)
SUBOTICA –

Subotičani sa invaliditetom punopravni su članovi ove zajednice, a svoja dostignuća prikazali su manifestacijom „Različiti, a isti“, koja je na jednom mestu okupila štićenike ustanove i članove udruženja koji se njihovim potrebama bave tokom cele godine.

Iako obično na današnji dan ističu probleme sa kojima se suočavaju, Subotičani su po petnaesti put uradili suprotno, ističući šta oni mogu i po čemu su isto kao i svi drugi.

RTV (Boris Šuman)

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je u Subotici prikazom svega onoga što ovi stanovnici grada stvaraju tokom godine, pod sloganom „Različiti, a isti“.

„Osobe sa invaliditetom ne žive pored nas, žive sa nama i zbog toga je ovakva manifestacija izuzetno značajna i predstavlja najbolji mogući način da se obeleži Međunarodni dan osoba sa invaliditetom“, istakla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

U Srbiji živi preko osam stotina hiljada osoba sa invaliditetom. Neke od njih žive u ustanovama socijalne zaštite. Takve subotičke ustanove i udruženja sa kojima sarađuju predstavile su danas svoja dostignuća.

„Sa ponosom možemo da istaknemo da ni jedna osoba sa invaliditetom nije zapostavljena, nije marginalizovana i mi ćemo se truditi da tako bude i ubuduće. Dakle, Gerontološki centar, zajedno sa svojim prijateljima, i sa školom“Žarko Zrenjanin“ i sa „Kolevkom“ i sa centrom „Dositej Obradović“ jeste današnji organizator, ali mi svi zajedno celu godinu brinemo o tim osobama“, kaže direktor Gerontološkog centra Nenad Ivanišević.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, pod ovogodišnjim sloganom Ujedinjenih nacija „Pristupačna budućnost“, imao i svoju uvertiru u vidu postavke izložbe „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“ u šest gradova Srbije.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*