Manifestacija „Ukusi Vojvodine“ okupila više od 120 izlagača

Izvor: Youtube screenshot
NOVI SAD –

Bogatstvo prepoznatljivih ukusa, mirisa i muzičkih melodija, obeležilo je i ovogodišnju, manifestaciju „Ukusi Vojvodine“. Na šestom gastronomskom Festivalu, više od 120 izlagača iz cele Vojvodine, predstavilo je svoje domaće proizvode, od suhomesnatih proizvoda, preko gulaša i paprikaša, do neizostavnih kuglofa i štrudli sa makom.

Mirisi koji su se ovog vikenda širili Limanskim parkom, bili su dovoljna pozivnica za ljubitelje specijaliteta vojvođanske kuhinje. Šestu godinu zaredom, Festival gastronomije „Ukusi Vojvodine“, sabrao je više hiljada ljubitelja tradicionalne hrane, što na viljušku, što na kašiku, uz ponudu pića iz domaće radinosti.

„Impresivan broj izlagača, ove godine preko 120 izlagača, i među njima ste mogli da probate od nekih davno znanih i pomalo zaboravljenih specijaliteta kao što su naše sjajne gomboce, razni kuglofi, a učenici iz Iriga su nas podsetili na šufnudle, ali i neke namaze, neke interesantne nove ukuse“, kaže Jadranka Beljan Balaban, menadžerka Festivala „Ukusi Vojvodine“.

U restoranu pod vedrim nebom, servirani su paprikaši, perkelti, rezanci sa krompirom, štrudle sa makom, ali su kuleni, čvarci, kobasice i paprikaš od mangulice, poneli titulu najtraženijih namirnica.

„Kada je dobar materijal, ne treba recept nikakav. Ukus je važan. Važan je i dobar kuvar. Ja imam svoju ženu, koju ne bi menjao za dva kuvara“, ističe Sava Graorac, proizvođač iz Kovilja.

Na Festival su stigli i sveži kuglofi, ali i kitnikez – sir od dunja. Kako se pravi taj slatkiš koji pamtimo iz bakinih ostava, pitali smo Katicu iz Sremskih Karlovaca.

„Kitnikez je tradicionalni vojvođanski slatkiš koji se pravi od dunje, šećera,u neki mogu da se dodaju i orasi, i onda bude malo ekskluzivniji“, objašnjava Katica.

Nešto manje iskusni, ali jednako kreativni bili su i najmlađi Novosađani, koji su u okviru radionice imali prilike da se oprobaju u pravljenju palačinki i čuvenih gomboca sa šljivama, a imali su i mini obuku za potencijalne buduće ketering majstore.

U autentičnoj domaćoj hrani, kvalitetnim vinima i pivima, tamburaškoj i džez muzici, uživali su kako domaći, tako i strani posetioci, koji željno iščekuju novije ukuse naredne godine.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*