Mark Vindon: Kako me je inspirisao „Jazavac pred sudom“…

Izvor: FEST

Mark Vindon, reditelj filma „Jazavac pred sudom“ (With the Badger on Trial), ispričao je na konferenciji za novinare FEST-a kako se zainteresovao za ovo značajno delo srpske kulture.

„Daniel Kovačević me je pozvao da vidim pozorišnu verziju, i tako upoznao sa pričom. Bila mi je veoma interesantna i dovoljno univerzalna, iako nisam iz Srbije ili sa Balkana. Zamislio sam kako bih mogao da je adaptiram na moderan način“, kazao je.

Nakon toga je, kako je ispričao, sa Danielom Kovačevićem i Mihailom Laptoševićem radio na ideji da priču pretvore u film.

„Originalni plan bio je da sve bude niskobudžetno i samo za youtube, ali potom je film porastao i odlučilo smo da sudac bude žensko, pa smo potom promenili da sudije budu tri žene. Film je porastao nenamerno, ali na pravi način“, kazao je.

Ovaj australijski reditelj snimio je svoj prvi dugometražni igrani film u Srbiji. Film je snimljen na srpskom jeziku i sa srpskim glumcima, a predstavlja adaptaciju pripovetke Petra Kočića „Jazavac pred sudom“. Nakon premijere na Festu film će biti prikazivan u bioskopima.

Vindon je priču smestio u distopijsku, blisku budućnost. Glavni junak je David Štrbac, Srbin iz Bosne pod okupacijom Austrougarske, koji dovodi jazavca pred sud jer mu pravi štetu na njivi.

Izvor : FEST

Tanja Brzaković, rediteljka dokumentarno-animiranog ostvarenja „Prizori iz života džukca“, govorila je o ličnom odnosu prema psima.

„Prvo je postojala ljubav. Onda sam usvojila prvog psa i nabavila drugog. Nakon toga sam krenula da snimam film. Na snimanju prve priče smo naišli na majku petoro štenaca. Nismo mogli da ih ostavimo na zimi i pokušali smo da ih udomimo. Jedna od njih, Seka, ostala je kod nas“, navela je.

„Mi smo samo nailazili na situacije, pokušali da ih zabeležimo, i onda dramaturški potrcrtali. Postojao je koncept da se ide po godišnjim dobima, zato što je njihov život uslovljen životom na otvorenom. Bilo je jasno da želimo da imamo situacije iz urbanih sredina, kao i sredina u kojima su prepušteni sami sebi, ali su se, realno, situacije dešavale u toku samog snimanja“, rekla je govoreći o načinu na koji je koncipiran film.

U petak, 14. maja, na programu FEST-a biće četiri dugometražna filma, čije će se filmske ekipe pokloniti publici posle projekcije.

Premijera filma “Jazavac pred sudom: With the Badger on Trial” Marka Vindona odigraće se u Domu omladine Beograda u 16:30, a u isto vreme u Kombank Dvorani je premijera domaćeg ostvarenja “Lihvar” Nemanje Ćeranića. Pred ovu projekciju, biće prikazan i kratki film “Varnica” Luke Bursaća.

Za 19h u Kombank dvorani zakazana je srpska premijera filma “Oaza” Ivana Ikića, dok će publika u Domu omladine Beograda, u 19 časova, moći da pogleda i premijeru ostvarenja “Prolećna pesma” rediteljke Natalije Avramović.

 

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*