Matić: Očekujem da ponovno suđenje za ubistvo Ćuruvije kratko traje

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je danas da je razočaravajuća odluka Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije.

Matić: Očekujem da ponovno suđenje za ubistvo Ćuruvije kratko traje 1Veran Matić Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Matić je za televiziju NovaS izjavio da očekuje da novo suđenje „kratko traje“ i naglasio da svi znaju koliko je dugo trajao proces za ubistvo Slavka Ćuruvije, koje se dogodilo 11. aprila 1999. godine, i da više od 20 godina nema presude.

„Svi mi znamo koliko je dugo trajao ovaj proces, više od 20 godina mi nemamo presudu. Od toga je oko 15 godina trajala opstrukcija, a poslednje četiri godine je trajalo sudjenje, što je zaista dugo, i za porodicu i za zadovoljenje pravde“, kazao je Matić.

On je rekao da je uveren da će novi glavni pretres biti fokusiran samo na primedbu Apelacionog suda koja se odnosi na uvodjenje NN lica i dovodjenje tog lica u vezu sa ostalim optuženima.

„Ohrabruje da dokazi nisu manjkavi, osim ovog dela obrazloženja. Sudsko veće je uvelo NN lice, a onda nije dobro obrazložilo to uvodjenje NN lica. Očekujemo da se otvori suđenje, da kratko traje, da sudije efikasno urade posao i da imamo presude“, rekao je Matić.

Matić je rekao i da očekuje da će se sudjenje voditi dva do tri dana mesečno, što je po njegovoj oceni „izludjujuće“, jer nije razumljivo da ne mogu da se nađu kapaciteti da se postupak ubrza.

„Služba državne bezbednosti očigledno nastoji da sačuva svoje pripadnike kako bi pale presude. Sad dvojica osuđenih izdržavaju kaznu u kućnom pritvoru i može se desiti, koliko traje sudski proces, da celu kaznu izdrže u kućnom pritvoru“, kazao je Matić.

Apelacioni sud u Beogradu juče je saopštio da se presuda ukida sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvodjenjem NN lica u taj slučaj.

Za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, na ukupno 100 godina zatvora, bili su osudjeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

 

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*