Medeni doručak za subotičke đake

rtv

SUBOTICA –

Đaci Osnovne škole „Sečenji Ištvan“ u Subotici, njih 250, dobilo je medeni doručak. Manifestacija je organizovana povodom Evropskog dana medenog doručka koji se svake godine obeležava 17. novembra.

RTV

Đaci Osnovne škole „Sečenji Ištvan“ su goste, predstavnike grada i pčelare dočekali pesmom i svečanim programom. Da su pčele važne i da je med zdrav, u ovoj školi je već odavno poznato.

„Med je važan zato što je dobar i zdrav. Pčele nama prave med. Med je zdrav za naše telo. Pčele su važne da bi oprašivale cveće. Da one ne oprašuju cveće, sve bi biljke uvenule a životinje bi umrle. Zato su pčele jako važne za naš život“, izjavili su đaci.

Cela školska godina će u ovoj ustanovi proteći u znaku pčela i meda, a centralna manifestacija je planirana za 20. maj, Svetski dan pčela.

„Nastavnici tokom godine sa učenicima odrađuju neke nastavne jedinice u vezi sa pčelama, svako iz svog predmeta i onda to prezentujemo publici“, kaže Vesna Vajs, direktorka škole.

U protekle četiri godine članovi Udruženja pčelara „Pčela“ su u subotičkim školama medenim doručkom počastili više od devet hiljada đaka.

„U početku smo se mi najavljivali školama, a sada nas škole zovu. Deca su ovo jako lepo prihvatila. Stvori se jedna divna atmosfera, svi su vrlo zadovoljni ovom akcijom i mogu reći da nas bukvalno očekuju iz godine u godinu“, ističe Dragoljub Matić, predsednik udruženja pčelara „Pčela“.

To što rade pčelari, veoma je važno i za sam grad. Lokalna samouprava Subotice upravo zbog toga svaki put podržava njihovu akciju.

„Izuzetno nam je važno da decu na vreme učimo pravilnoj i zdravoj ishrani i da od domaćih proizvođača kupuju med. Zato služi i manifestacija „Dani meda“ u septembru koja se održava na trgu u Subotici“, navodi Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice.

Akcija „medeni doručak“ nastavlja se i naredne godine, poručuju iz subotičkog udruženja pčelara „Pčela“.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*