Mediji: Da li je Makronov angažman na svetskoj sceni njegov adut za izbore

Izvor: Ludovic Marin/POOL/AFP

Francuski predsednik Emanuel Makron koji se od početka svog mandata angažovao na rešavanju medjunarodnih pitanja, verovatno će svoj angažman na svetskoj sceni iskoristi kao prednost za predsedničke izbore zakazane na proleće 2022. godine, preneo je pariski list „20 minuta“ (20 Minutes).

Makron i njegovi saradnici znaju da je spoljna politika „isplativa“ za svakog kandidata na predsedničkim izborima, iako se Makron još nije zvanično kandidovao.

U francuskim medijima kruže priče da će Makron tek u januaru a možda i kasnije saopštiti svoju kandidaturu.

Datum predsedničkih izbora još nije određen, ali se pretpostavlja da će biti 10. i 24. aprila, pošto u Francuskoj izbori uvek budu održani u dva krugu, jer je retko da jedan kandidat u prvom krugu osvoji većinu glasova.

List „20 minuta“ preneo je da je Makron više angažovan u rešavanju medjunarodnih pitanja i uključen je u pitanja klimatskih promena, bavi se rešavanjem krize sa Australijom o podmornicama, odnosima sa Alžirom i Velikom Britanijom i situacijom u Maliju.

Dok se Makron bavi medjunarodnim pitanjima, premijer Žan Kasteks (Jean Castex) sa svoje strane obilazi Francusku i sluša brige ;gradjana kao što su cene gasa ili opadanje kupovne moći.

Stručnjaci smatraju da Makron želi da Francuska preuzme vodjstvo ;u rešavanju mnogih svetskih pitanja medju kojima je rast moći ujedinjene Evrope i dodaju da on kao predsednik svakako ima prednost od ostalih kandidata na predsedničkim izborima, jer predsednik ima već odredjeni kredibilitet jer je šef države.

Na sve to, ne treba zaboraviti da će Francuska od 1. januara preuzeti mesto šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom, što mnogi smatraju da će to biti dodatni adut za Makrona.

Centrista Makron pobedio je 2017. godine u drugom krugu predsedničkih izbora kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine), koja je i za ove izbore najavila svoju kandidaturu.

 

 

 

IZVOR:N1

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*