Mediji: Građani Srbije i Crne Gore od 1. jula moći će da putuju u zemlje EU

Foto: 021.rs

Od 1. jula treba da budu otvorene granice Evropske unije za ulazak građana Srbije, Crne Gore i još dvanaest zemalja, saglasili su se ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica u sedištu EU (COREPER) u Briselu.

Foto: 021.rs

To javlja francuski list „Mond“, koji navodi da su se „ambasadori 27. članica EU o tome sinoć usaglasili posle duge rasprave i utvrdili i niz mera za dalji postupak“, imajući u vidu mere protiv epidemije koronavirusa i stanje, stepen pandemije u trećim zemljama.

Ceo spisak zemalja čiji bi državljani od 1.jula mogli slobodno da putuju u Uniju biće potvrđen danas, a u ponedeljak i konačno usvojen „kvalifikovanom većinom“, dakle bez mogućnosti veta, članica EU, zato što su neke vlade Unije tražile „dodatnu temeljniju analizu“.

„Mond“ objašnjava da „taj spisak nije potpuno obavezujući, jer je upravljanje granicama u nadležnosti samih država članica EU koje ne bi baš morale da otvore granice za državljane svih 14 zemalja na spisku, ali se svakako obavezuju da ne prihvate gradjane onih zemalja koje nisu na tom popisu“.

Ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica EU su takođe dali „zeleno svetlo“ za otvaranje granica Unije od 1. jula za državljane Australije, Kanade, Južne Koreje, Japana, Novog Zelanda, Alžira, Maroka, Tunisa, Gruzije, Tajlanda, Urugvaja i Ruande.

Spisak zemalja kojima se otvaraju granice EU bi „mogao da se preispituje u redovnim vremenskim razmacima, ali zasad nema saglasnosti da se to dozvoli i građanima SAD, Rusije, Izraela, Turske ili Saudijske Arabije, jer je ocenjeno da je tamo stanje s epidemijom Covida-19 mnogo ozbiljnije nego u Evropi“, preneo je „Mond“.

Kad je reč o Kini, tu je zaključeno da bi putnici iz Kine mogli da ulaze u EU, ali pod uslovom da Peking poštuje reciprocitet i dozvoljava da građani Unije putuju u Kinu, „što je ocenjeno kao bezizgledno u kraćem roku“, dodaje pariski dnevnik.

„Mond“ ističe da su članice evropske 28-osmorice, jer i Velika Britanije još uključena u poslove Unije, „zauzele vrlo oprezan zdravstveni pristup i uzele u obzir epidemiološku situaciju u tim zemljama, nove slučajeve zaraze, sposobnost testiranja, odredbe sprečavanja širenja zaraze koje su na snazi“.

 

Autor: Beta

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*