Mediji: Tedros će se kandidovati za drugi mandat u SZO

BOSTON/ŽENEVA: Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus planira da se kandiduje za drugi petogodišnji mandat na mestu šefa SZO, javio je portal Stat njuz, pozivajući se na osobu koja je upoznata sa tim.
Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus Foto: SZO
Foto: Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus Foto: SZO

Etiopljanin Tedros 2017. godine postao je prvi Afrikanac na čelu agencije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Ženevi i kao svoj prioritet je stavio univerzalno obezbeđivanje zdravstvene zaštite, preneo je Rojters.

U ovom trenutku se ne zna da li će se pojaviti drugi kandidati za tu funkciju, navodi se u izveštaju Stat njuz.

SZO pozvala G7 da finansira globalni oporavak od Kovida-19

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je Grupu Sedam (G7) da finansira globalni oporavak od Kovid-19, upozoravajući da se kriza širom sveta ne može rešiti ako najrazvijenije zemlje ne pojačaju svoje akcije.

SZO je poručila da Grupa G7, koju čine Britanija, SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan ima mogućnost da finansira vakcine, testove i protokole lečenja potrebne za pobedu nad pandemijom, prenosi Gardijan.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je zemlje G7 da preduzmu odlučne mere na svom Samitu od 11. do 13. juna, čiji je domaćin britanski premijer Boris Džonson.

Zemlje G7 su svetski ekonomski i politički lideri. Takođe su dom mnogih svetskih proizvođača vakcina, a krizu vakcina možemo da rešimo samo uz pomoć rukovodstava ovih zemalja, rekao je Tedros na konferenciji za novinare.

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*