MEĐUNARODNI DAN MLADIH U NOVOM SADU

Konferencijom za novinare koja je održana na novosadskoj plaži Štrand, u Novom Sadu je obeležen Međunarodni dan mladih. Tom prilikom, a u organizaciji Saveza udruženja OPENS realizovana je omladinska inicijativa, odnosno na travnatoj površini sa desne strane Mosta sloboda iscrtani su beli krugovi. Prema rečima organizatora, cilj ove akcije je da pomogne mladima, kao i drugim posetiocima plaže da tokom pandemije, održavaju propisanu fizičku distancu.

 

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin je novosadskim omladincima čestitao njihov dan i zahvalio im se što su u prethodnom periodu pokazali odgovornost, bili humani, i pomagali starijim sugrađanima za vreme policijskog časa.

 

– Ove godine, pod specifičnim okolnostima obeležavamo Dan mladih. Oni su se suočili sa teškim izazovom da se prilagode novoj stvarnosti, pokazali su društvenu odgovornost i zaslužili su da se opuste i uživaju u letu, uz obavezno poštovanje svih preporučenih mera opreza. Nadam se da će omladinska inicijativa koju OPENS organizuje, pomoći mladima da se na bezbedan način druže i da uz socijalnu distancu uživaju na plaži Štrand- izjavio je Ognjen Cvjetićanin.

 

Prema rečima koordinatora OPENS-a Vukašina Grozdanovića dobra saradnja između mladih, organizacija koje se bave mladima i institucija sistema veoma je važna za uspešno suočavanje sa izazovima u novonastaloj situaciji. On je naglasio da će OPENS nastaviti da sprovodi programe koje je realizovao prethodnih godina kako bi uspostavili održiv sistem podrške mladima.

 

Međunarodni dan mladih se ove godine održava pod sloganom „Youth engagement for global action“.

 

– Prethodnih godina bojili smo grad raznim bojama i tako slavili mladost, leto i slobodu. Ove godine, kroz inicijativu u Novom Sadu pokazaćemo da mladi mogu i hoće da budu odgovorni i da misle kako na prijatelje, tako i na zajednicu u kojoj žive – rekla je programska koordinatorka OPENS-a Dobrila Marković.

 

Prisutnima se obratila i predstavnica JKP „Gradsko zelenilo“ Olivera Barišić koja je istakla da krugovi na Štrandu ne treba da budu shvaćeni kao obaveza koju neko nameće, već kao nešto što sami biramo kako bi zaštitili i sebe, a i druge.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*