Međunarodni sajam „Snaga prirode” otvoren u Beogradu

Ministarka Darija Kisić Tepavčevi (Foto Tanjug/ M. Milivojević)

Na Beogradskom sajmu danas je otvorena međunarodna sajamska manifestacija „Snaga prirode” koja objedinjuje 16. Međunarodni sajam energetike, 17. Međunarodni sajam zaštite životne sredine „EkoFajer” i Međunarodni sajam prevencije u vanrednim situacijama.

Zajedničku manifestaciju otvorile su ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i pomoćnica ministarke zaštite životne sredine Sandra Dokić.

„Ovaj sajam je značajan zato što u doba pandemije nastojimo da učinimo sve što možemo da zaštitimo prirodu, da osiguramo energetsku bezbednost, da povežemo privatni i državni sektor i da tako napravimo veliki korak koji nas čeka učešće Srbije u zelenoj tranziciji kao predvodnika u tom procesu u region”, istakla je ministarka Mihajlović.

Dodala je da su sve kompanije državne i privatne koje su prisutne na sajmu energetike raspoložene da se napravi dogovor o tome kako da naše investicije u energetici počnu što pre, kako bismo u godinama pred nama obezbedili dovoljno energije i energenata ali na održiv, „zeleni” način.

Ministarka Mihajlović je podsetila da je u toku izrada strateških dokumenata o klimi i energetici koji treba da odrede da li ćemo do 2050. godine proizvoditi energiju na održiv način, da li ćemo imati dovoljno gasa i da ima zdraviju životnu sredinu.

Programsku okosnicu sajma čine proizvodnja i eksploatacija, obogaćivanje, distribucija, transport, skladištenje ili neposredno korišćenje i postojećih i potencijalnih prirodnih resursa i izvora energije.

Sajam afirmiše i naučno-istraživački rad, pametne tehnologije, uštedu energije, energetsku efikasnost, obrazovnu podršku kao i sve druge oblasti koje su deo energetskog temelja i pokretač celokupnog privrednog i javnog života Srbije i regiona.

Otvarajući 17. sajam „EkoFajer”, pomoćnik ministarke Sandra Dokić navela je da su za Ministarstvo zaštite životne sredine primarne oblasti smanjenja zagađenja vazduha, izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda kao i kanalizacione mreže i izgradnja savremenih regionalnih reciklažnih centara i rešavanje višedecenijskog problema istorijskog otpada.

„Zeleni projekti koje sprovodimo su u potpunosti u usklađeni sa ciljem kome je Srbija potpuno posvećena, a to je zelena agenda za zapadni Balkan”, rekla je Dokićeva.

Ona je istakla da je u toku izrada plana cirkularne ekonomije kako bi se stvorili uslovi da se što pre pređe na tu vrstu poslovanja koja će omogućiti da se resursi i energija efikasno koriste kako bi se postigao održiv razvoj zemlje.

Ministarka Kisić Tepavčević navela je da živimo u vreme kada je prevencija ključna reč.

„To je reč koja je osnova napretka. Prevencija bolesti, nasilja, kao i preduzimanje svih mera i aktivnosti koje su usmerena na prevenciju povređivanja na radu profesionalnih bolesti”, izjavila je ministarka Kisić Tepavčević.

Navela je da će i novi Zakon o radu staviti akcenat na tu temu, kako bi se dobili najsavremeniji standardi u ovoj oblasti, navodi Tanjug.

Tri sajma pod zajedničkim nazivom „Snaga prirode” biće otvorena u Hali 2 Beogradskog sajma do 25. novembra.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*