Međusobno priznanje Izraela i tzv. Kosova nikoga nije razveselilo u Beogradu

BEOGRAD –

Međusobno priznavanje tzv. Kosova i Izraela, kao što se moglo očekivati, nikoga nije razveselilo ovde u Beogradu, izjavio je danas ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

„Međutim, bio sam veoma srećan kad sam video vrlo pragmatičan pristup predsednika i u ovom trenutku sam uveren da ćemo pronaći načine da naše snažno prijateljstvo učinimo još bližim“, rekao je Vilan u intervjuu za Kosovo onlajn.

izrael

Freeimages.com, ilustracija

Na pitanje da li će će nakon izbora u SAD i pobede Džoa Bajdena, biti dovedena u pitanje primena Vašingtonskog sporazuma, kao i premeštanje ambasade Srbije, ali i buduće ambasade tzv. Kosova u Jerusalim, ambasador Izraela u Srbiji je naveo da ne može da polemiše sa tim predviđanjima, niti je njegov posao da predskazuje.

„Moje je da činim sve što je u mojoj moći, zajedno sa mojom vladom, Vladom Srbije i Sjedinjenim Američkim Državama, da se to dogodi“, istakao je Vilan i dodao da na kraju krajeva, Izrael nije direktni partner u tim sporazumima koji su potpisani između Beograda, Prištine i SAD.

„Nemam razloga da verujem, a pogotovo ne da predviđam, da bilo koji od zainteresovanih potpisnika neće ispuniti svoje obaveze“, istakao je Vilan.

Što se tiče ekonomske saradnje Izraela i Srbije, Vilan je rekao da je vlada Srbije ekonomski rast pozicionirala vrlo visoko u okviru svoje agende, posebno kada je reč o inovacijama i primeni savremenih tehnologija, a na tom polju, prema njegovom mišljenju, ne može naći boljeg partnera od Izraela.

„Poslednjih godina naše kompanije su uglavnom bile uključene u investicije, posebno u sektoru nekretnina, ali i u poljoprivredi, tehnologiji voda, obnovljivim izvorima energije i informacionim tehnologijama“, rekao je ambasador Izraela u Srbiji.

Dodao je da je uveren da će sa novom ekonomskom kancelarijom vlade Srbije u Jerusalimu, koja će biti otvorena u narednih nekoliko nedelja, međusobna ekonomska saradnja dostići nove rezultate u godinama koje dolaze.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*