Milionska prevara lekovima protiv raka: Pohapšeni lekari, apotekari, menadžeri

Depositphotos

Policija u Hamburgu pokrenula je u saradnji sa državnim tužilaštvom akciju pretresa prostora firme „Citoservis“, zbog sumnje u prevare sa lekovima protiv raka

Depositphotos

Policija u Hamburgu pokrenula je u saradnji sa državnim tužilaštvom akciju pretresa prostora firme „Citoservis“, zbog sumnje u prevare sa lekovima protiv raka.

Pored ove farmaceutske firme, pokrenut je pretres i više ordinacija lekara, apoteka, jedne bolnice i privatnih poseda.

Radi se o najvećem pretresu ikada sprovedenom u Hamburgu, a u akciji učestvuje više od 420 policajaca i šest tužioca, prenose nemački mediji.

„Citoservis“ je vodeći proizvođač infuzija koje se koriste u terapiji protiv raka.

Portparol tužilaštva za privredni kriminal Lidi Ekstering rekla je da se vodi istraga protiv 14 osoba, među kojima su tri apotekara, devet lekara i dve osobe na vodećim pozicijama u preduzeću.

Nemačka televizija ARD navodi da je ova kompanija podmićivala lekare.

Od januara 2017. godine su pojedini lekari dobijali od „Citoservisa“ novac u visini od više od pola miliona evra, dobijali nepovratne pozajmice, koristili luksuzna vozila i druge pogodnosti, a nekima je kupovana i oprema za ordinaciju.

„Citoservis“ je zauzvrat od lekara tražio da pacijentima prepisuju infuzije koje proizvodi ta kompanija.

Ekstering kaže da tužilaštvo tereti osumnjičene za podmićivanje, primanje mita i obračunsku prevaru.

U terapiji protiv raka lekari odlučuju koje specijalne apoteke preporučuju pacijentima za kupovinu infuzija sa njihovim receptima.

Jedna terapija košta do 100.000 evra.

Ovakvi recepti su veoma unosni za apoteke i proizvođače lekova, pa se u farmaceutskoj industriji nazivaju i „farmaceutskim zlatom“.

IZVOR:NOVOSTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*