Ministarka Čomić: Čeka se mišljenje Saveta Evrope o Zakonu o istopolnim zajednicama

Volela bih da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude u situaciji da odlučuje o potpisivanju ukaza, jer bi to značilo da je Skupština izglasala Zakon o istopolnim zajednicama, što bi bio jako dobar korak za našu zemlju, poručila je danas ministarka za ljudska i manjinska prva i društveni dijalog Gordana Čomić.

 

Ministarka Čomić: Čeka se mišljenje Saveta Evrope o Zakonu o istopolnim zajednicama

Foto: Screenshot
Nakon što je predsednik Vučić izjavio da ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Narodna skupština usvoji jer je, navodi, dužan da štiti Ustav, Čomić za TV K1 kaže da kakav god bude ishod tog procesa, jedno je sigurno – nema ukaza kojim se može poništiti život.
Ona je za TV K1 rekla da se trenutno čeka mišljenje eksperta Saveta Evrope, koji će procenjivati da li je taj zakon u skladu sa zabranom diskriminacije.
„Jedno je sigurno – nema ukaza kojim možete poništiti život i šta god Srbija bude odlučila, ljudi, čije je lično svojstvo da žive u istopolnim zajednicama, tako će živeti, a sa zakonom će biti manje nesrećni, jer će imati rešene imovinske i druge odnos“, navela je Čomić.
Na pitanje kako tumači Vučićevo „ne“ za Zakon o istopolnim zajednicama, Čomić kaže da je reč o vladavini prava, te da je to njegova nadležnost.
„Ono što je novost u toj izjavi, a koju je malo ko iz javnog mnjenja čuo, jeste da on govori o promeni Ustava. To do sada nikome u Srbiji nije palo na pamet“, rekla je ministarka, uz ocenu da je to važna poruka.
Naglašava da je postojeći Ustav ljudskopravaški i antidiskriminacioni u kome, dodaje, postoji opredeljenje države da gradi vladavinu prava, slobodu medija i drugo, što, napominje, često manjka u javnosti.
Međutim, ističe, ne sme se odustati od onoga što piše u Ustavu.
Čomić poručuje i da je velika borba za slobodu medija u Srbiji, koju ocenjuje ocenom dva.
Ona ukazuje i da je vlada od 2012. godine ostala dosledna evropskim reformama, kao i da je „pokušajima gradila i prostor za Zakon o zabrani diskriminacije“.
Autor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*