Ministarka Vujović: U Beogradu od sutra zajedničke kontrole republičkih i gradskih inspektora

Ministarka Vujović: U Beogradu od sutra zajedničke kontrole republičkih i gradskih inspektora 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Republički inspektori zaštite životne sredine u koordinaciji sa inspekcijom Grada Beograda od sutra kreću u nadzor privrednih subjekata i ustanova na teritoriji glavnog grada, gde će kontrolisati da li se poštuju sve propisane mere kako ne bi dolazilo do prekoračenja emisija zagajujućih materija u vazduhu.

Kako je u današnjem saopštenju navela ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nadzor će se raditi u gradskim toplanama i ustanovama koje imaju sopstvene kotlarnice, a za koje nije nadležna lokalna samouprava.

„Cilj nam je da zajedničkim angažovanjem pojačamo kontrolu i osiguramo poštovanje Zakona o zaštiti vazduha. Republički inspektori zaštite životne sredine su u proteklih mesec dana obavili oko 20 kontrola u privrednim subjektima i ustanovama, a dobra vest je da uglavnom nisu utvrđene veće nepravilnosti“, navela je Vujović.

Ministarka je podsetila da su početkom godine usvojene izmene i dopune Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija, kojom su obuhvaćeni objekti čija delatnost ima uticaj na aerozagađenje.

„Budući da se ranije veliki broj pritužbi građana odnosio na mala postrojenja koja su izvor zagađenja, novom uredbom je kontrola tih objekata u nadležnosti inspekcije za zaštitu životne sredine. Obuhvaćena su i postrojenja za direktno grejanje, sušenje ili drugi način obrade predmeta i materijala, poput peći za ponovno zagrevanje ili za termičku obradu“, kazala je Vujović.

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*