Ministarstvo kulture: 30 hiljada dinara mesečno samostalnim umetnicima

Министарство културе
BEOGRAD –

Ministarstvo kulture predložilo je da se samostalnim umetnicima u naredna tri meseca isplaćuje pomoć u iznosu od 30 000 mesečno.

Taj novac bi, kako je Ministarstvo predložilo Vladi Srbije, bio uplaćen na račune reprezentativnih udruženja u kulturi radi dalje distribucije samostalnim umetnicima saglasno broju umetnika koji se vode u evidenciji reprezentativnog udruženja.

Ministarstvo kulture

„Napominjemo da distributeri filmova, prikazivači i producenti, kao privredni subjekti, već podležu donetim merama Vlade, te se navedeni predlog mera Ministarstva kulture i informisanja na njih ne odnosi“, precizira se u saopštenju.

Kako se ističe, predložene mere se odnose na obezbeđivanje egzistencije samostalnih umetnika kao nosilaca delatnosti od opšteg interesa u kulturi.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je Vladi predložilo mere imajući u vidu različite reakcije, analize i predloge u javnosti u vezi sa trenutnim položajem samostalnih umetnika, a u cilju prevazilaženja efekata koje kriza nastala u uslovima pandemije Covid-19 ima na materijalni položaj samostalnih umetnika.

Navodi se da su uzeta u obzir i rešenja koja su s tim u vezi druge zemlje primenile.

Kultura je najznačajniji deo našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva nema manji značaj od ostalih privrednih grana, ukazuje Ministarstvo.

„Naprotiv, njen uticaj na sveukupni ekonomski, društveni i privredni razvoj je nemerljiv. Efekti pomoći samostalnim umetnicima prevazilaze iznos sredstava koji bi trebalo opredeliti“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja izražava očekivanje da će se predložene mere uzeti u razmatranje.

IZVOR;TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*