Ministarstvo zaštite životne sredine najoštrije osuđuje namerno trovanja zaštičenih i ugroženih vrsta ptica i životinja

vikipedija

Ministarstvo zaštite životne sredine najoštrije osuđuje do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja strogo zaštićenih i ugroženih vrsta na području Bačke Topole gde je stradalo 18 ptica i životinja i traži od nadležnih istražnih i sudskih organa da sprovedu hitnu istragu i kazne počinioce ovog krivičnog dela i gnusnog zločina prema biodiverzitetu i životnoj sredini Srbije.

vikipedija

Na 17 lokacija na području Bačke Topole otrovano je šest eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićene vrste, četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste..

Izgled 50 pronađenih zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju na to da je korišćen zakonom zabranjeni preparat „furadan“.

Hitna istraga  je potrebna kako bi se pronašli počinioci i  svi zatrovani mamci i sprečila nova stradanja zaštićenih i ugroženih vrsta.

Ovim gnusnim zločinom trovanja strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta naneta je nenadoknadiva šteta za našu prirodu i biodiverzitet.

Ministarstvo zaštite životne sredine moli i apeluje na građane da čuvaju bogastvo biodiverziteta Srbije po kome se naša zemlja svrstava u 40 najbogatijih područja u svetu. Ugrožavanje biodiverziteta je opasan i direktan put kojim se  ugrožavanja zdravlje ljudi. O tome nam nažalost svedoči pošast Korona virusa sa kojom se danas suočava  čitav svet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*