Mirović: Navodnjavaćemo 110.000 hektara u Vojvodini

STARI BANOVCI –

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na izgradnji Crpne stanice „Stari Banovci“ sa potisnim cevovodom vredne 2,5 miliona evra, a koji se izvode u okviru druge faze izgradnje sistema za navodnjavanje finansirane iz Abu Dabi razvojnog fonda.

Radovi na izgradnji nove crpne stanice, koja će služiti za potrebe Istočnog Srema, omogućiće u ovoj fazi navodnjavanje 12.000 hektara poljoprivrednih površina.

mirovic, crpna, stanica, stari, banovci

Izvor: Pokrajinska vlada

„Ovo je veliki projekat koji se sprovodi na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, a kojim je iz Abu Dabi razvojnog fonda obezbeđeno 100 miliona dolara za izgradnju sistema za navodnjavanje. Zahvaljujući tome u kontinuitetu od 2016. godine radimo na njihovoj izgradnji i u proteklom periodu smo realizovali 11 projekata kada je reč o regionalnim sistemima za navodnjavanje i o takozvanim dvonamenskim sistemima. Ovo su radovi koji godinama nisu izvođeni, a mi ćemo zahvaljujući ovom programu uspeti da na 37 lokacija obezbedimo pristup vodi koja je od ogromnog značaja za poljoprivredne proizvođače“, rekao je Mirović.

Druga faza izgradnje sistema za navodnjavanje u Vojvodini finansirana iz ovog programa obuhvata 10 projekata čija je realizacija u toku, a prema Mirovićevim rečima, priprema se novih 14 projekata, za koje se očekuje projektna dokumentacija do kraja ove godine.

„To je izuzetno važno za Vojvodinu, jer ćemo uspeti da u odnosu na ukupan iznos koji je bio na raspolaganju u okviru ovog programa, povučemo 60 miliona dolara, i da pomoću investicija koje se izvode u koordinaciji sa Vodama Vojvodine dovedemo vodu do 110.000 hektara poljoprivrednih površina i time gazdinstvima i proizvođačima omogućimo kvalitetniji rod“, naveo je Mirović.

On je najavio da će u budžetu za 2022. godinu Pokrajinska vlada obezbediti znatno veća sredstva za rekonstrukciju i održavanje kanalske mreže.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*