Modernizovan sistem paušalnog oporezivanja

Илустрација: freeimages.com
BEOGRAD –

Zahvaljujući modernizovanom sistemu za paušalno oporezivanje preduzetnici od samog početka znaju kolika će im biti poreska obaveza za tekuću, ali i za naredne tri godine, rečeno je danas na konferenciji „Modernizacija sistema paušalnog oporezivanja“.

Na toj konferenciji predstavljeni su rezultati modernizacije sistema paušalnog oporezivanja i novi sistem za dostavu poreskih rešenja, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Ilustracija: freeimages.com

Sistem oporezivanja paušalaca je reformisan i predstavlja zatvoren sistem elektronske uprave, budući da preduzetnik može da se registruje, započne poslovanje, dobije poresko rešenja i plati ga, a da ni jednom ne kroči u filijalu Poreske uprave, rekao je predsednik Nadzornog odbora NALED-a i direktor PwC Vladislav Cvetković.

Uredba o paušalnom oporezivanju stupila je na snagu u januaru i preduzetnicima paušalcima već su dostavljena elektronska rešenja o iznosu obaveza u poresko sanduče.

Prvi put je uvedena objektivna formula za obračun iznosa poreza i doprinosa, tako da svi zaintersovani već dva meseca na portalu projekta Javno – privatni dijalog mogu na Kalkulatoru koji je razvio NALED u saradnji sa Poreskom upravom, da izračunaju poreske obaveze za tekuću i tri naredne godine, istakao je Cvetković.

Taj Kalkulator su preduzetnici i potencijalni preduzetnici koristili do sada oko 59.000 puta, dodao je Cvetković.

Objektivna formula za izračunavanje poreza sadrži jednu važnu novinu, a to je da se preduzetnicima koji zapošljavaju dodatne radnike poreska obaveza zbog toga neće povećavati, što je do sada bio slučaj.

Paušalci su, kako je rekao, dobili još jednu pogodnost koju nikada nisu imali, a to je ograničenje najvećeg mogućeg rasta poreske osnovice na najviše 10 odsto godišnje, što je takođe do 2023. godine.

Zahvaljujući tome uspostavljen je sistem oporezivanja paušalaca koji je bez presedana po pitanju transparentnosti formule za utvrđivanje poreza, predvidivosti ilakoće korišćenja, o čemu svedoči 100.000 paušalaca koji su elektronskim putem već isporučena rešenja za 2020. godinu.

„Posebno smo zadovoljni jer je ovom reformom rešena jedna od važnih preporuka NALED-ove Sive knjige, koja datira još iz 2015. godine, kada smo zajedno s našim članovima reformu paušalnog oporezivanja istakli kao prioritet“, naveo je Cvetković.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*