MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA PRIČE IZA GRADOVA (NOVI SAD, RIJEKA, TEMIŠVAR)

Multimedijalna izložba “Priče iza gradova (Novi Sad, Rijeka, Temišvar) biće otvorena u četvrtak 3. juna u kreativnom centru PROSTOR u Beogradskoj 11, deo izložbe biće prikazan na adresi u Beogradskoj 10 (iznad Multi-Tarta) i Spomen kući ban Jelačić.

Izložba prikazuje neispričane priče o Rijeci, Novom Sadu i Temišvaru. Putujući kroz složene slojeve istorije ovih gradova naši istraživači – istoričari, istoričari umetnosti i novinari, su u proces prikupljanja i pisanja priča uključili podatke iz postojeće literature, arhivskih i novinskih izvora, kao i autentične priče iz svakodnevnog života njihovih stanovnika. Neke priče govore o prostorima, događajima i pojavama, a neke o ličnostima koje su obeležile ove gradove i život njihovih stanovnika.

Polazeći od pitanja „Na koji način izložiti priču?“, ova izložba na nekoliko nivoa istražuje pojam prostornog konstrukta – konstrukta kao grada satkanog od narativa, konstrukta kao ideja o Novom Sadu, Rijeci i Temišvaru koje se posredno grade naslojavanjem priča i iskustava koje nudi izložba, i najzad, konstrukta kao njenog specifičnog, fiktivnog narativnog sloja, koji nastaje u preklapanju, suočavanju i povezivanju priča, motiva i prostora sva tri grada.

Otvarajući time percepciju ka potencijalima kreativne reinterpretacije teksta, ovim konceptom smo dopustili sebi da odemo i korak dalje – ka nepostojećem, novom, četvrtom gradu, koji je istovremeno i imaginaran i zasnovan na napisanim pričama. Trajno ih pozicionirajući u granično područje između imaginarnog i stvarnog, nadamo se da će prostorni konstrukti predstavljeni kroz ovu izložbu tek istinski početi da žive i da se transformišu kroz svoju publiku.

Izložba “Priče iza Gradova” deo je evropskog projekta Stories Behind Cities koji Umetnička asocijacija Inbox organizuje zajedno sa organizacijom Prostor Plus iz Rijeke, FiTT iz Rumunije i MeltingPro iz Rima uz podršku Evropske Komisije, Grada Novog Sada i Ministarstva kulture.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*