Na četiri jadranska aerodroma u aprilu sletelo 20 putnika

(Фото ЕПА / ANTONIO BAT)
(Foto EPA / ANTONIO BAT)

Četiri najveća jadranska aerodroma u Hrvatskoj – Split, Zadar, Dubrovnik i Rijeka imali su u aprilu prošle godine ukupno 454.377 putnika, dok ih je u istom mesecu ove godine ukupno, slovom i brojem bilo – 20, što je „ravno katastrofi”, piše hrvatski portal Novac prenosi Tanjug.

Od toga, šest putnika registrovano je na splitskom, a 14 na riječkom aerodromu, dok preostala dva nisu imala ni jednog putnika.

Od najvećih hrvatskih aerodroma jedino je zagrebački u tom mesecu imao – 5.118 putnika.

U to vreme on je bio jedini preko kojeg se odvijao međunarodni vazdušni saobraćaj.

U to su ubrajani I repatrijacijski letovi te humanitarna pomoć. Istog meseca prošle godine ‘Franjo Tuđman’ beležio je 311.368 putnika.

Ovogodišnji plan aerodroma Split je bio da dosegne 3,5 miliona putnika. Trenutna predviđanja su na nivou 15 do 20 posto prošlogodišnjeg prometa, koji je bio oko 3,3 miliona putnik, ističe za Jutarnji list Lukša Novak, direktor tog aerodroma.

Do 12. juna kroz aerodrom u Splitu je prošlo 87.000 putnika što je tek 11 posto prošlogodišnjeg prometa.

Aerodrom Zadar prošle godine imao je rast putnika od 30 posto. Preskočili su brojku od 800.000, a planovi za ovu godinu su bili još ambiciozniji.

„Do kraja godine očekujemo između 150.000 i 200.000 putnika što je pad od 75 posto u odnosu na lani. Jednaki bi prema sličnim procenama bili i finansijski gubici”, navodi se u odgovoru uprave zadarskog aerodroma.

Dubrovački aerodrom je u aprilu bio zatvoren dok je u maju bio na 1,27 posto prometa iz istog meseca prošle godine.

U junu se očekuje da će promet dostići 3,01 posto iz istog meseca prošle godine.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*