Na koji Ustav se poziva Šmitova kancelarija kad kaže da nema „granica” među entitetima

Foto: Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkans

BANJALUKA – Kancelarija visokog predstavnika (OHR), pozivajući se na Ustav BiH, saopštila je da ne postoji „državna granica” između entiteta, već da se radi o „međuentitetskoj liniji razgraničenja”. Međutim na zvaničnom sajtu Ustavnog suda BiH u Ustavu BiH, u članu 1.4 jasno piše da „nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta”. Da apsurd bude veći, pišu banjalučke Nezavisne novine, na sajtu Ustavnog suda BiH, iz fusnote proizilazi da je Ustav BiH prevod Kancelarije OHR-a. Osim u Ustavu BiH sa zvaničnog sajta Ustavnog suda BiH, granica među entitetima pominje se i u Aneksu 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma, tako da nije jasno na koji Ustav BiH se pozivaju u OHR-u. Osim na Ustav BiH, OHR se poziva i na odluku Ustavnog suda BiH koji je još 2000. godine razmatrao ustavnost izraza „granica” u Ustavu Republike Srpske.

Tada je zaključeno da je izraz „granica” neustavan. Osporeni član Ustava Republike Srpske je izmenjen i izraz granica je zamenjen terminom „međuentitetska linija razgraničenja”. Dakle, pišu Nezavisne, u suštini, izraz „granica” u Ustavu Republike Srpske je neustavan, ali je istovremeno taj izraz zadržan u Ustavu Bosne i Hercegovine. „Član 1.4 Ustava BiH i Aneks 2 Dejtonskog mirovnog ugovora su ključni za aktuelno pitanje kome pripada imovina. Naime član 1. Aneksa 2 Dejtonskog mirovnog ugovora propisuje da postoji granica između entiteta.

To isto zatim propisuje i član 1.4. Ustava BiH, jer u toj ustavnoj odredbi stoji da ‘Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta’. Stoga reči granica između entiteta, koje, kako vidimo, propisuju Aneks 2 Dejtonskog ugovora i član 1.4. Ustava BiH, znače da je Aneksom 2 i Ustavom BiH izvršena podela imovine na način da sve što je iza te granice pripada entitetu, a ne BiH”, rekao je za Nezavisne Milan Blagojević, profesor Ustavnog prava, prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*