На позив Амфилохија ДФ одустао од блокаде парламента, „иначе би парламент горио“

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
ПОДГОРИЦА –

На позив митрополита Амфилохија, Демократски фронт је одустао од намере да у Скупштини онемогући гласање о Закону о слободи вероисповести, рекао је у Скупштини посланик Демократског фронта Андрија Мандић.

„Можете да захвалите митрополиту Амфилохију за ово што смо ми данас овакви. Иначе би данас, или у четвртак, испред овог парламента биле десетине хиљада људи и ако се не би одустало од овог Закона овај парламент би горио“, навео је Мандић и додао да је ДФ уважио Амфилохијев захтев и одустао од таквих намера, преноси РТЦГ.

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Ми из ДФ смо били спремни да страдамо за ту веру, добили смо позив и прихватили позив Амфилохија да одустанемо од оног што смо планирали. Хтели смо у Скупштини да направимо бугарску скупштину. То је она скупштина која не може да се одржи, која не може да доноси одлуке и имали смо снаге за то“, поручио је Мандић.

Он је позвао посланике да не гласају за закон, у супротном, како додаје, навлаче велики грех на себе.

„Све што вам се деси у будућности можете везати за ово гласање“, навео је Мандић.

Он је рекао и да за цркву вреди погинути и страдати и додао да „фрижидер и паштета нису најважнији“.

„Да није тако, ми смо научили од наших предака, да ако вреди за нешто страдати то је за свој народ и крст часни и слободу златну“, навео је Мандић.

Председник Скупштине Иван Брајовић је одговорио да братска молба и проклетство не могу да иду заједно.

„Овде нико не отима црквену имовину, не отима ништа, већ усвајамо закон чија ће примјена ићи у годинама пред нама“, поручио је Брајовић.

Брајовић је навео и да жели да вредносне разлике у Црној Гори у будуће буду што мање.

Посланик Горан Даниловић поручио је да у четвртак неће учествовати у раду Скупштине и неће, како је додао, доливати уље на ватру.

ЕПА (БОРИС ПЕЈОВИЋ)

Претходно је парламентарна већина гласала против предлога независног посланика Александра Дамјановића да се из предложеног дневног реда заседања Скупштине Црне Горе уклони тачка о расправи о предлогу закона о верским слободама, а тај текст закона повуче из процедуре.

Већина у Законодавном одбору подржала предлог контроверзног закон

Законодавни одбор црногорског парламента подржао је гласовима већине владин Предлог закона о слободи вероисповести. Подршку предложеном законском акту дали су чланови владајуће већине у црногорском парламенту, док су чланови из опозиционог Демократског фронта, Вељко Васиљевић и Милун Зоговић, гласали против, пренеле су Вијести.Посланици владајуће већине у црногорском парламенту изгласали су дневни ред данашње седнице на којој ће се, између осталог, наћи и предлог закона о слободи вероисповести, чијем усвајању се противи Митрополија црногорско-приморска и део опозиције.

Стављању ове тачке на дневни ред седнице парламента претходило је десетоминутно излагање једног од лидера Демократског фронта, Андрије Мандића, који је у више наврата од посланика тражио да не дигну руку за овај закон.

Упућујући, како је рекао, последњу молбу посланицима да не гласају за стављање предлога закона о слободи вероисповести на дневни ред парламента, Мандић је поручио да за тај закон руке неће дићи они из владе.

Мандић је подсетио на проклетство Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког када је реч о одузимању црквене имовине, што су председник парламента Иван Брајовић и поједини посланици протумачили као проклетство.

Мандић се посебно обратио „братском молбом“ посланицима исламске и католичке вероисповести да не гласају за уврштавање поменутог закона на дневни ред.

Такође, рекао је и да су посланици дела опозиције само захваљујући митрополиту Амфилохију одустали од планираног сценарија да у парламенту онемогуће расправу о спорном предлогу закона.

Да, како је рекао Мандић, нису послушали митрополита испред парламента би данас и у четвртак, када буде гласано о том предлогу, било хиљаде људи, као што их је у суботу било у Никшићу и, како је рекао, овај парламент би горео.

Свештенство испред зграде скупштине, Амфилохије: „Неко жели да угрози будућност Црне Горе“

Испред зграде Скупштине окупило се неколико стотина свештеника и монаштва Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, које се том предлогу противе.

Свештенство је пред Скупштину Црне Горе дошло из Саборног храма Христовог васкрсења да би, како су најавили, одржали протестну литију.

Митрополит Амфилохије и владика Јоаникије позвали су синоћ опозиционе посланике да бојкотују расправу и гласање.

Из Митрополије црногорско-приморска најављено је да ће проглас бити прочитан и данас испред парламента.

Владика диоклијски Методије прочитао је данас посланицу са Световасилијевског сабора у Никшићу.

ЕПА (БОРИС ПЕЈОВИЋ)

Потом се окупљенима обратио митрополит Амфилохије и рекао да они ту нису дошли зато што су против некога, већ због тога што, како је рекао, неко жели да угрози будућност Црне Горе.

Исказао је поштовање посланицима и одбору, уз поновљени позив да не донесу овакав закон.

Митрополит се посебно обратио посланицима исламске вероисповести и позвао их да, како је рекао, буду уз православну браћу.

Опозиционе посланике и посланике римокатоличке и исламске вероисповести је позвао да не учествују у расправи о предлогу закона о вероисповести

„Ако Црна Гора заиста жели да се угради у Европску заједницу, онда не могу то чинити безакоњем и прихватањем безакоња“, нагласио је митрополит Амфилохије, који је благословио посланике и скупштински дом.

Испред зграде Скупштине је распоређени су припадници полиције, а постављена је заштитна ограда.

Представници владе су саопштили да је предложени закон усклађен са међународним стандардима и препорукама Венецијанске комисије и да га неће повући, јавио је портал РТЦГ.

Пажин: Намера владе је да испуњава своје уставне обавезе

У расправи о уставности предлога закона о слободи вероисповести, на законодавном одбору, потпредседник владе и министар правде Зоран Пажин изјавио је „да је намера владе да испуњава своје уставне обавезе и да законом, у грађанској Црној Гори, гарантује једнака права за све“.

„Предлагањем закона о слободи вероисповести, влада испуњава своју уставну и програмску обавезу да обезбеди једнака права и слободе свих верских заједница и верника у Црној Гори, али и оних црногорских грађана који нису верници“, поручио је Пажин, пренео је портал РТЦГ.

Пажин је казао да у Црној Гори, као и свуда где има владавине права, власништво над имовином се може утврдити једино доказима о власништву.

Милачић позвао опозицију на бојкот парламента и протест

Председник Праве Црне Горе, Марко Милачић, позвао је опозиционе посланике да бојкотују седницу парламента о, како наводи, анти-црквеном Закону о слободи вероисповести и организовање потеста.

У саопштењу достављеном Танјугу, Милачић наводи да је бојкот овог заседања најбољи начин формалног делегитимисања целог процеса, а, како каже, најбољи начин за отпор је велики народни протест на дан изгласавања спорног закона, у четвртак.

Милачић каже да је то порука Праве Црне Горе са јутрос одржаног састанка, уочи литургије у Храму Христовог васксења у Подгорици, на којем су поред дела чланова Праве из Подгорице присуствовали и чланови Председништва.

Милачић је поручио да у овом тренутку „разлике и поделе“ треба оставити по страни и показати јединство.

„Напад на нашу Цркву је напад на наш идентитет, на нашу веру, на нашу традицију, на нашу државу, па и на наше претке који су и у много тежим тренуцима очували православну веру“, навео је Милачић.

„Правни субјективитет се може стећи само регистрацијом код државног органа, а јавна културна добра се могу користити само у складу са законом,“ нагласио је.

Оценио је „да би био неуставан сваки онај закон који би било којој верској заједници омогућио да ужива права која нико други у Црној Гори нема“.

„Влада нема друге намере до испуњења своје уставне обавезе да овим законом, у грађанској Црној Гори, гарантује свима једнака права и једнако важење закона за све верске заједнице, за вернике свих вероисповести, али и за оне грађане који нису верници,“ подвукао је потпредседник Пажин.

Оценио је „да ће свако ко је прочитао предлог закона видети да у њему не постоји ниједна одредба која било коју верску заједницу ставља у подређен положај, већ све одредбе закона једнако важе за све“.

„Такође, овај предлог закона не прописује ad hoc правна правила која посебно важе за верске заједнице, већ на равноправан начин уводи у наш правни поредак све верске заједнице. Тако се већ утврђена правна правила која важе за друга правна лица односе на регистрацију и евиденцију верских заједница које желе да им држава призна својство правног лица,“ нагласио је Пажин.

Посланик опозиционог Демократског Фронта (ДФ) Милун Зоговић затражио је да се предлог закона повуче из процедуре.

„Црној Гори јесте потребан закон, али закон у атмосфери дијалога и уважавања“, навео је Зоговић и додао „да ће 41 глас у Скупштини гласати другачије од жеље 100 хиљада људи у Црној Гори“.

„Цару царево, Богу божје“, ни то не поштујете, а запамтите има неко изнад свих нас“, поручила је посланица ДФ Марина Јоцић, пренео је портал РТЦГ.

Посланик Либералне партије Андрија Поповић изјавио је „да ће подржати предлог закона јер верује да је у складу са законодавним системом Црне Горе“.

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка изјавио је „да је реч о веома либералном законском тексту, који свима у Црној Гори, верницима и онима који то нису, гарантује највиши степен права и слобода“.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*