Najavljena 11. sednica Skupštine grada

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor danas je na pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući najavio 11. sednicu Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak, 1. jul 2021. godine. Održavanje sednica Skupštine grada svakog prvog četvrtka u mesecu polako je postala praksa, a prema rečima predsednika Skupštine grada takva praksa ima određene benefite – nema puno tačaka dnevnog reda, sednice ne traju dugo i svi imaju priliku da kažu sve što misle o svakoj tački dnevnog reda.
„Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada donećemo Odluku o dodeli zvanja Počasni građanin i priznanja Pro urbe, gde imamo tri dobitnika. Komisija za dodelu priznanja jednoglasno je donela  odluku o predlozima ali poslednju reč uvek ima Skupštine grada, znači sutra će, nadam se, ove odluke biti usvojene velikom većinom. Jedan od dobitnika nagrade Pro urbe je dr Šili Endre on je  profesor na Univerzitetu u Oksfordu i  pre nekoliko meseci je postao član Britanskog kraljevskog naučnog društva koje  je osnovano 1660. godine – naglasio je dr Balint Pastor.
Dr Šili Endre pohađao je osnovnu školu u Subotici, gde je završio i Gimnaziju, tada „Moša Pijade“, danas „Svetozar Marković“, diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Prirodno matematičkom  fakultetu u Beogradu i nakon toga  se zaposlio na Univerzitetu u Oksfordu, istakao je dr Balint Pastor.

14392_1.jpg

„Interesantan je podatak da je njegov profesor u Gimnaziji bio  Mihalj Vermeš i on je rekao da bi  Endre Šili dobio sigurno Nobelovu nagradu iz matematike kada bi ona postojala ali iz matematike  se ne dodeljuje Nobelova nagrada.  Sve ovo govorim da bi se videlo o kakvom naučniku se radi i zaista mislim da mi Subotičani možemo da budemo ponosni na njega. Smatram da je izuzetno dobro što će grad taj njegov rad prepoznati i dodeliti mu nagradu Pro urbe“, rekao je dr Balint Pastor.
Ildiko Lovaš je kao spisateljica, nekadašnji član Gradskog veća za kulturu, članica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine mnogo toga učinila za grad, a njeno ime se vezuje za osnivanje Art bioskopa „Lifka“ i  osnaženje pozorišta „Deže Kostolanji“, naveo je dr Balint Pastor.
„Treći dobitnik odnosno nagrađeni priznanjem Pro urbe je neformalno udruženje „Naše malo je nekom sve“. Članice ove neformalne grupe su za veoma kratko vreme bez ikakve lične koristi, volonterski pomogle mnogim ljudima koji nisu u mogućnosti da obezbede za sebe i svoju porodicu najosnovnije potrepštine“, objasnio je predsednik Skupštine grada.
Počasni građanin će biti Tomislav Karadžić koji je  preduzetnik, počasni predsednik Fudbalskog saveza Srbije, koji je mnogo učinio i za  fudbal u Srbiji.
„Mislim da dovoljno govori podatak da je pre njega jedini počasni predsednik Fudbalskog saveza bio Miljan Miljanić, koji je bio  velikan u svetu fudbala“, rekao je dr Balint Pastor naglašavajući da mu je drago što su ova lica predložena za nagrade.
Osim Odluka o dodeli zvanja Počasni građanin i priznanja Pro urbe na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine grada, kako je naveo dr Balit Pastor biće i dva  Rešenja o davanju saglasnosti na izmenjeni program Javnog preduzeća „Pogrebno“ i doo „Park Palić“.
„Imaćemo nekoliko personalnih rešenja, a u nekoj maloj meri izmeniće se Poslovnik Skupštine grada. S jedne strane uskladiće se Poslovnik sa Statutom grada nakon uvođenja bunjevačkog jezika u službenu, ravnopravnu upotrebu i uskladiće se jedna odredba Poslovnika sa izmenjenim Zakonom o kulturi“, rekao je dr Balint Pastor.
On je takođe najavio da će se avgustovska sednica Skupštine grada održati 5. avgusta ukoliko za njeno održavanje bude potrebe i materijala, da će svečana sednica Skupštine grada biti održana 1. septembra na Dan grada zbog čega će redovna sednica biti održana 9. septembra.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*