Nakon smrti devojke, Slovenija prekida imunizaciju vakcinom Džonson i Džonson

Vakcina Džonson i Džonson, koronavirusIzvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Slovenačka vlada je donela odluku da privremeno prekine imunizaciju protiv kovida-19 Džonson i Džonson vakcinom, sve dok se ne rasvetle okolnosti smrti 20-godišnje devojke koja je umrla od moždanog udara dve nedelje posle vakcinacije.

„Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon cepljenja i slučaja koji je završio tragično“, rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravlja Janez Poklukar i izrazio saučešće porodici preminule.

On je dodao da je zato vlada na predlog stručne grupe donela odluku da privremeno obustavi vakcinaciju Džonson i Džonson vakcinom, prenela je agencija Hina.

Ta vakcina se neće upotrebljavati za imunizaciju sve dok stručna komisija ne ispita medicinsku dokumentaciju i utvrdi da li je smrt dvadesetogodišnjakinje povezana sa vakcinacijom, nakon čega će odlučiti da li će se Džonson i Džonson koristi ili ne.

Poklukar je dodao da je do tragične smrti u Sloveniji zabeležen samo još jedan smrtni slučaj, takođe kod mlađe žene koja je prvo dobila trombozu, a umrla u bolnici kasnije posle moždanog udara i da je u tom slučaju bila potvrđena veza između vakcinacije i smrti. On je ipak naglasio da je tom vakcinom u Sloveniji do sada vakcinisano 120.000 ljudi i da su „prednosti vakcinacije daleko ispred mogućih rizika“.

Rekao je da se nada da tragični slučaj neće dovesti do pada interesovanja za vakcinaciju.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*