Nastavlja se samit nesvrstanih u Beogradu

Beograd obeležava šest decenija prvog Samita nesvrstanih

Samit nesvrstanih, Foto: Printscreen / buducnostsrbijeav

U Beogradu se danas nastavlja samit kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja kome prisustvuje veliki broja stranih zvaničnika.

Sastanak na visokom nivou biće nastavljen u Hali 11 Beogradskog sajma u 9.30 časova.

Završna konferencija nakon samita, na kojoj će se obratiti ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Republike Azerbejdžan Džejhun Bajramov, biće održana u 18 časova.

U glavnom gradu Srbije na dvodnevnom skupu se okupilo više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija, preneo je Tanjug.

Domaćini skupa, koji se održava na Beogradskom sajmu, u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961. godine održan u glavnom gradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan. Dvodnevni samit počeo je juče obraćanjima predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a zatim je usledio plenarni deo sa obraćanjima delegacija koji se nastavlja i danas.

Paralelno se odvijaju i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije, kao i brojni bilateralni susreti.

Rečima „dobrodošli kući”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je juče obraćanje na otvaranju samita, i izrazio nadu da se neće razgovarati samo o prošlosti , već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo.

„Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan” poručio je Vučić.

„Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj”, istakao je on.

Učesnici samita poručili su juče da je pitanje jednakosti država i nacija i dalje aktuelno i ukazali da se problemi sa kojima je ceo svet suočen zbor pandemije virusa korona moraju da se rešavaju zajedno.

Poručeno je i da su principi na kojima je Pokret zasnovan – uzajamno razumevanje, multilateralizam i kolektivno delovanje aktuelni i danas.

Iskustvo iz prethodnih 60 godina pokazuje da se samo zajedničkim radom, saradnjom, može uspešno suočavati sa izazovima, rečeno je prvog dana samita.

Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera – Abdelhakim Gamal Abdel Naser, predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdul Šahid, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti bili su šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Na poslovima obezbeđenja manifestacije angažovano je više od 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pre šest decenija, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.

U prethodnih 60 godina svet se značajno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je ovaj skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj. Radno vreme maloprodajnih objekata i restorana po odluci gradskog štaba za vanredne situacije produženo je od subote do srede, 13. oktobra, do ponoći zbog velikog broja gostiju.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*