Nastavljeni izraelski udari na Gazu, SAD blokira zajedničku izjavu Saveta bezbednosti

Izraelske snage nastavile su masovne vazdužne udare na Gazu dok raste međunarodni pritisak da se obustave sukobi. SAD su tri puta blokirale zajedničku izjavu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se i od Izraela i Plestinaca traži hitno primirje.

Izraelske snage bombardovale Hamasove tunele u severnoj Gazi

Izraelska vojska je saopštila da je pogodila 15 kilometara duge tunele koji koristi Hamas. Izraelski ratni avioni izveli su i novu seriju jakih vazdušnih udara na nekoliko lokacija u gradu Gazi a na meti napada bile su i kuće Hamasovih komandanata.

Eksplozije su potresle grad od severa ka jugu u napadu koji je bio jači i duži od prethodnih u kojima su u nedelju ubijena 42 Palestinca. U ranijim izraelskim vazdušnim napadima srušene su tri zgrade u Gazi.

U zajedničkoj izjavi Saveta bezbednosti obe strane se kritikuju zbog dugotrajnog nasilja i traži se hitna obustava sukoba. Međutim, kako navode Tajms of Izrael predstavnica SAD u Savetu bezbednosti UN blokirala je tri puta usvajanje te izjave.

Rakete lete na obe strane

Rakete lete na obe strane

Prvobitan predlog zajedničke izjave predložile su Norveška, Tunis i Kina dok predstavici SAD nisu komentarisali izjavu. Članovi Saveta bezbednosti imaju vremena da do ponedeljka u podne izađu sa zajedničkim stavom i izjavom.

U međuvremenu, izraelske snage su nastavile sa bombardovanjem Gaze gađajući, kako kažu, Hmasova uporišta, uključujući i podzemne tunele.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*