Navršava se 30 godina od zločinačke akcije „Otkos”

Akcije hrvatske paravojske „Otkos” imala je za cilj etničko čišćenje Srba sa području istočne Bilogore (Printskrin )

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da se navršilo 30 godina od početka zločinačke akcije hrvatske paravojske „Otkos”, čiji je cilj bio etničko čišćenje Srba sa području istočne Bilogore u trouglu koji čine Bjelovar, Daruvar i Virovitica.

Pre i tokom zločinačke akcije „Otkos”, koja je počela 31. oktobra 1991. godine, stradao je 41 civil i 23 pripadnika Teritorijalne odbrane. Još se traga za posmrtnim ostacima 15 lica. Proterano je oko 4.000 Srba iz 23 bilogorska sela i deo iz još 15 naselja koja su uglavnom bila naseljena Srbima, naveo je Linta u izjavi za javnost.

„Gotovo svi civili su svirepo ubijeni klanjem ili vatrenim oružjem nakon prebijanja i mučenja, a nekolicina je spaljena poslije izvršenog zločina. Među stradalim vojnicima i civilima osim Srba, bilo je i Hrvata, Mađara i ostalih poreklom iz mešovitih brakova”, naveo je Linta, prenosi Tanjug.

Posle završetka „Otkosa”, kaže, likvidirani su preostali Srbi i usledilo je plansko pljačkanje, paljenje i miniranje srpskih kuća i pravoslavnih crkava u Rastovcu i Donjoj Rašenici, koje su sagrađene krajem 17. i početkom 18. vijeka.

Linta podsjeća da je za zločine i istočnoj Bilogori odgovarao samo Veljko Marić koga je Veće za ratne zločine u Beogradu osudilo na 12 godina zatvora zbog ubistva jednog srpskog civila.

Srpsko Tužilaštvo je otvorilo istragu protiv Marića za likvidaciju još dvojice Srba i mučenje jednog srpskog civila.

Nažalost, navodi Lionta, Marić je u junu 2105. godine izručen Hrvatskoj na izdržavanje kazne gde ima status heroja zbog suđenja u Srbiji, a Hrvatska nije nastavila krivični postupak protiv Marića za ubistvo još dvojice Srba već ga je pustila na uslovnu slobodu.

Linta je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da pokrene istragu i podigne optužnice protiv nalogodavaca i počinilaca svirepih zločina nad Srbima tokom i poslije zločinačke akcije hrvatske paravojske „Otkos”.

„Krajnje je vreme da naše Tužilaštvo za ratne zločine procesuira brojne zločine nad našim narodom. To je jedan od načina da se razobličava brutalna laž i izmišljotina da su Srbi agresori i zločinci a Hrvati i Bošnjaci tobože oslobodioci i žrtve”, zaključio je Linta.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*