Neće više biti kafilerije u Somboru, novo mesto za animalni otpad inđijska fabrika

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
INĐIJA –

Prema najavama koje su se pojavile u medijima, animalni otpad više se neće prerađivati u Somboru, već u inđijskoj fabrici „Energozelena“, i to od 15. januara iduće godine.

„Neće više biti kafilerije u Somboru. Imaćemo jedinstven centar koji se nalazi u objektu „Energozelene“ u Inđiji“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.


Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

„Kafilerije kao ustanove za uništavanje leševa ubijenih i uginulih životinja potpuno sterilno i na najadekvatniji način rešavaju se svih vrsta životinjskog otpada. Lokalna samouprava u Inđiji nema nadležnost nad fabrikom „Energozelena“, istakao je predsednik Opštine Inđija, Vladimir Gak.

„Postoje određene odredbe koje svaki objekat u okviru kafilerije mora imati, pa tako njen unutrašnji deo mora biti ograđen od okolnog područja.U okviru njega nalazi se čist deo gde se dobija meso, ili mesne prerađevine za ishranu nekih vrsta životjnja. Očekuje se da kafilerije poštuju evropske standarde u zaštiti životne sredine“, rekao je predsednik SO Inđija, Milan Predojević

Postoje tri tipa kafilerije od kojih je najrasprostranjeniji otvoreni tip. Na ovaj naćin biće umnogome rešen problem odlaganja animalnog otpada u celom Sremu. Kompanija „Energozelena“ izgradila je prvo postrojenje za neškodljivo uklanjanje otpada životinjskog porekla, koje je u skladu sa najstrožim standardima iz oblasti zaštite životne sredine. Punim kapacitetom, fabrika na godišnjem nivou prerađuje količinu od 150 hiljada tona životinjskog otpada prikupljenog od mesne industrije.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*