Nemačka uvodi nove restriktivne mere kako bi usporila drugi talas korona virusa

Nemačka vlada želi da dodatno ograniči kontakte među građanima, uvede nošenje maski u školama i smanji broj učenika po odeljenjima kako bi usporila drugi talas koronavirusa, piše u predlogu mera do kojeg je u ponedeljak došla agencija Frans pres.

Nemačka uvodi nove restriktivne mere kako bi usporila drugi talas korona virusa 1Foto: EPA-EFE/ FRIEDEMANN VOGEL

„Potrebni su novi napori za suzbijanje zaraze“, navodi vlada u tom dokumentu i ističe da je situacija „veoma ozbiljna“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici 16 regiona sastaju se kako bi razmotrili zdravstvenu situaciju, nakon što su početkom novembra uvedene prve restriktivne mere kada je došlo do značajnog širenja virusa.

Berlin predlaže da građani ograniče kontakte na „članove domaćinstva i najviše dve osobe iz drugog domaćinstva“.

Vlada takođe želi da generalizuje nošenje zaštitnih maski u školama, kako „za nastavnike, tako i za učenike“, pa čak i tokom časova.

Da bi škole ostale otvorene, planirano je da se odeljenja podele u grupe kako bi se smanjio broj učenika. Alternativa bi bila pronalaženje većih učionica.

Ministar privrede Peter Altmajer predložio je da se časovi održavaju u hotelima ili restoranima, koji su trenutno zatvoreni zbog pandemije.

Vlada bi takođe mogla da uvede „kućni karantin“ za osobe sa nekim simptomima, poput „kašlja“ ili „prehlade“.

Relativno pošteđena tokom prvog talasa pandemije koronavirusa, Nemačka se već nekoliko nedelja suočava sa naglim porastom zaraženih.

Barovi, restorani, institucije kulture i prostori za zabavu su zatvoreni na mesec dana do kraja novembra, a hoteli su zatvoreni za turiste.

Institut za zdravstvenu zaštitu „Robert Koh“ zabeležio je prošle nedelje „prve znakove“ poboljšanja krive infekcije, ali je ministar privrede u nedelju rekao da je i dalje veliki broj zaraženih.

U Nemačkoj je do ponedeljka registrovano 801.327 zaraženih koronavirusom, od kojih 10.824 u poslednja 24 časa, a od posledica bolesti je do danas umrlo 12.547 osoba.

 

 

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*