Neprihvatljivo da Evropska unija koristi migrantsku krizu kao izgovor za sankcije Belorusiji

(EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV/BELTA HANDOUT)

Rusija smatra neprihvatljivim pokušaje Evropske unije da iskoristi migrantsku krizu na poljsko-beloruskoj granici kao izgovor za nove sankcije Minsku, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Smatramo da je neprihvatljivo da problemi migracija budu izgovor za uvođenje novih sankcija Belorusiji i drugim zemljama”, izjavila je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare, a prenosi Sputnjik.

(EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV/BELTA HANDOUT)

Ona je dodala da su sve sankcije EU protiv Belorusije nelegitimne.

„Smatramo jednostrane sankcije Zapada protiv suverenih država neprihvatljivim, nelegitimnim sa stanovišta međunarodnog prava i potvrđujemo našu rešenost da Belorusiji i njenom narodu pružimo svestranu podršku”, zaključila je Zaharova.

Ona je istakla da se krivica za migrantsku krizu ne sme prebacivati na Belorusiju.

(EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV/BELTA HANDOUT)

„Takođe smo više puta izjavljivali da se krivica za još jedan nalet migrantske krize u Evropi ne sme prebacivati na Minsk, jer je ona izazvana i počela ne u novembru 2021, ni u leto 2021, ni u proleće 2021. Ona je već nekoliko godina u aktivnoj fazi”, izjavila je Zaharova.

Ovu krizu su, kako dodaje, izazvale vojne intervencije Zapada u regionu Bliskog istoka i severne Afrike, kao i posledice neuspele operacije u Avganistanu.

Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom.

(EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV/BELTA HANDOUT)

Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta, i da se više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo ispred poljske ograde na granici, navodi Sputnjik.

Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*