Niška Medicinska škola ponela ime ratnog hirurga

Na inicijativu rukovodstva i učenika renomirana obrazovna ustanova od sutra će se zvati „Dr Miodrag Lazić“

Dr Miodrag Lazić (Foto porodična arhiva)

Niš – Posle skoro godinu i po dana čekanja na rešavanje zahteva za promenu naziva, u Niš je stiglo odobrenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije da Medicinska škola ponese ime legendarnog ratnog hirurga dr Miodraga Lazića. Inicijativu za promenu imena pokrenuo je sredinom proleća prošle godine direktor ove obrazovne ustanove Miroslav Savić, uz podršku kolektiva i učenika škole, odmah posle iznenadne smrti dr Lazića, koji je u 65. godini preminuo od korone 14. aprila prošle godine. Nekoliko dana pre smrti ovaj niški lekar odbio je, iako je bilo potvrđeno da je inficiran, da se odvoji od pacijenata koje je lečio i zbrinjavao i da se povuče s radnog mesta, na kojem je ostao do poslednjeg časa.

Dr Miodrag Lazić, legendarni borac na ratištima i osnivač i rukovodilac ratnih bolnica sredinom devedesetih godina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, osnovao je i dugi niz godina bio direktor Urgentnog centra  niškog UKC-a. Istovremeno, bio je i član kolektiva niške Medicinske škole u kojoj je predavao hirurgiju, kao i neumorni saradnik na drugim predmetima koji se izučavaju u ovoj srednjoškolskoj ustanovi.

Niška Medicinska škola, osnivana novembra 1946.godine, nosila je više od šest decenije ime po narodnom heroju dr Milenku Hadžiću (12. 12. 1902–12. 12 .1941). Rođen u Malom Krčmaru, kod Kragujevca, Hadžić je posle završene gimnazije 1921. godine počeo studije filozofije u Zagrebu, ali se nedugo potom prebacio na zagrebački Medicinski fakultet. Sa Univerziteta u Zagrebu izbačen je zbog učešća u demonstracijama, tako da je do kraja medicinu studirao u Ljubljani i završio u Beogradu. Posao, sa obrazloženjem da je nepodoban, nije mogao dobiti u državnoj službi zbog čega se iz Beograda preselio u Svrljig gde je radio kao privatni lekar. Sredinom tridesetih godina 20. veka bio je narodni poslanik Zemljoradničke stranke, iako je zapravo bio član Komunističke partije Jugoslavije, a početkom Drugog svetskog rata organizovao je ustanak protiv okupatora i osnovao Svrljiški partizanski odred. Poginuo je u borbi sa četnicima na svoj 39. rođendan, a za narodnog heroja proglašen je 27. novembra 1953, ukazom predsednika FNRJ Josipa Broza Tita.

Medicinska škola dobila je ime po narodnom heroju dr Milenku Hadžiću 12 .12. 1958. godine, a od sutra, 1. septembra i prvog dana naredne školske godina nosiće ime dr Miodraga Lazića.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*