Nova sorta jabuke u frižideru traje do GODINU DANA

IZVOR: YOUTUBE/SCREENSHOT/NBC NEWS

Nova sorta jabuke pod nazivom Kosmik krisp, za čije razvijanje su naučnicima bile potrebne dve decenije i koja navodno traje do godinu dana u frižideru, od danas je u prodaji u SAD.

IZVOR: YOUTUBE/SCREENSHOT/NBC NEWS

Ova američka sorta jabuke nastala je na Državnom univerzitetu Vašington još 1997. godine.

Lansiranje čvrste, sveže i sočne jabuke koštalo je 10 miliona dolara.

Trenutno je dostupna isključivo u SAD, međutim, početkom naredne godine stiže i na police prodavnica u svetu, preneo je portal Klix.ba.

Dobijena je ukrštanjem dve već postojeće sorte jabuka, kako bi se stvorila još slađa, hrskavija i sočnija voćka koja, ukoliko se skladišti na odgovarajući način, može ostati sveža i do godinu dana.

Danas širom Vašingtona raste više od 12 miliona stabala ovog drveta, a voćnjaci prekrivaju oko 12.000 hektara. Procenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno zaraditi 30 miliona dolara.

Sorta je prvenstveno bila poznata kao WA38, a naziv Kosmic krisp inspirisan je raspršenim sitnim belim mrljama po njenoj tamnocrvenoj kori, koja podseća na noćno nebo.

Najpopularnije sorte jabuke s ovog podneblja, Golden Delišes i Red Delišes, suočile su se sa žestokom konkurencijom Pink Ledi i Rojal Gala. Jabuke su, inače, nakon banana najprodavanije voće u SAD.

IZVOR:IZVOR: YOUTUBE/NBC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*