Nove mere protiv korone – ograničenje rada ugostitelja i trgovaca do 21 čas

(Foto Tanjug/Rade Prelić)

Od utorka 17. novembra, u periodu od 21 do pet časova, neće moći da radi ništa osim apoteka, benzinskih pumpi, dostave hrane i dela privrede koja radi u trećoj smeni, odlučila je Vlada Srbije na vanrednoj sednici o suzbijanju korona virusa.

Kako je posle sednice rekla predsednica Vlade Ana Brnabić, Vlada je poslušala savete medicinskog dela kriznog štaba da se uvedu dodatne restriktivne mere kako bi zaustavili širenje korona virusa.

„Mere će se primenjivati do utorka 17. novembra jer smo hteli da damo jedan dan onima koji su najviše pogođeni da se organizuju, mere će trajati 15 dana, do 1. decembra kada će vlada odlučiti da li će ih produžiti ili pooštriti”m rekla je Brnabić i naglasila da se zabrana odnosi na kafiće, kklubove, prodavnice i tržne centre.

Ona je dodala da je sledeća mere – zabrana kretanja, ali da Vlada nije za to, i da takva mera neće biti doneta ako ne bude neophodno.

„Sad ne razmišljamo o tome, predviđanja su da će ova mera će dati rezultate i da će brojevi početi da opadaju”, rekla je premijerka.

Ona je objasnila da je o novim merama jutros razgovarala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Škole će raditi

Premijerka Ana Brnabić rekla je da Srbija ima jednu od najmanjih smrtnosti od virusa korona u Evropi i svetu.

Ona je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekla da je smrtnost od kovida 19 u ovom trenutku 1,3 procenata i da samo nekoliko zemalja ima nižu smrtnost od te.

Rekla je i da u bolnicama još uvek ima slobodnih kreveta i dodala da je Srbija u „zelenoj zoni” uprkos „zastrašujućim brojevima” o zaraženosti.

Brnabić je navela i da je situacija u školama stabilna i bezbedna i da će škole normalno funkcionisati.

„Mi trenutno u osnovnim školama u čitavoj Srbiji imamo 39 zaraženih učenika, od toga u Beogradu 20”, rekla je.

U srednjim školama je 52 učenika pozitivno na kovid 19, od čega su 22 u Beogradu.

Navela je da se od 13. novembra počelo sa izricanjem i mandatne novčane kazne, prenosi Beta.

Brnabić izjavila da je njena ideja o zonama „bila glupa”

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da je ideja o podeli Srbije po zonama, po pitanju mera protiv korona virusa, za koju se ona sama zalagala, bila prilično glupa.

Brnabić je, na konferenciji za štampu, upitana zašto se donose iste mere za Beograd, koji ima najviše zaraženih, kao i za neke druge gradove koji imaju daleko manji broj, i zašto se Srbija ne podeli po zonama, kao što je to Italija uradila, podsetila da se to pokušalo u julu i avgiustu.

„Mere po zonama pokušali smo u julu i avgustu. To je bila moja ideja, koja je bila prilično glupa, jer nisam razumela tada da u Srbiji kada zatvorite jedan grad svi odu u drugi. Kada zatvorite kafiće i klubove u jednom, gde imate lošu situaciju, onda ljudi idu u neki drugi grad”, objasnila je ona.

Istakla je da se time prouzrokuje samo da se zaraza širi brže u nekom mestu gde je bilo mirnije.

Takođe je naglasila da je glupo i neproduktivno preslikavanje mera iz jedne zemlje na drugu ne uzimajući u obzir ceo kontekst.

„To je bila moja greška“; kazala je premijerka, prenosi Tanjug.

 

IZVOR:TANJUG

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*