Novi poziv Vladi Slovenije da razmotri obaveznu vakcinaciju

Izvor: Shutterstock

Sa novim porastom broja obolelih od koronavirusa, u Sloveniji se ponovo javljaju inicijative za uvođenje obavezne vakcinacije, a danas je to predložila i Komisija za medicinsku etiku.

Komisija je savetodavno telo ministarstva zdravlja i predložila je vladi da razmotri obaveznu vakcinaciju, najpre ugroženih grupa i radnika koji su zbog profesije najviše izlaženi riziku od infekcije, a onda postepeno i celokupnog stanovništva.

„Zbog niske vakcinisanosti svakodnevno visoku cenu plaćaju oboleli, hospitalizovani i umrli pacijenti, a među njima je najviše nevakcinisanih“, navodi se u saopštenju Komisije, prenela je Hina.

Prema predlogu, vakcinacija bi najpre postala obavezna za najugroženije grupe i osobe koje su u opasnosti od zaraze zbog posla, a za opštu populaciju primenjivala bi se ukoliko dođe do novih mutacija koronavirusa i stvaranja još zaraznijih i opasnijih varijanti. Ali istovremeno, Komitet medicinske etike priznaje da postoji snažan otpor uvođenju obavezne vakcinacije, zbog čega bi pripreme za nju trebalo da budu veoma detaljne i odmerene.

Atmosferi protiv vakcinacije pogoduje nejedinstven stav medicinske struke, a samim tim povećava se podela celog društva o tome koje preventivne mere preduzeti, čak i kada su naučno argumentovane i utemeljene, navode članovi Komisije za medicinsku etiku.

 

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*