NOVI SAD: Otvorena izložba povodom tri decenije od pada Berlinskog zida

NOVI SAD: Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se sinoć na otvaranju izložbe „Ranije je sve bilo drugačije.

Foto: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Scene iz svakodnevnog života u NDR-u i za vreme velikih društvenih promena“, koja je postavljena u Kulturnoj stanici „Svilara“ povodom obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida.

Postavku čine 33 dela istaknutih nemačkih fotografa Haralda Hausvalda (Harald Hausnjald) i Morisa Vajsa (Maurice Njeiš), koji su zabeležili scene iz svakodnevice Istočne Nemačke osamdesetih godina prošlog veka i trenutke pada Berlinskog zida 9. novembra 1989. godine.

Predsednik Mirović je istakao da će ova izložba osvežiti sećanje na jedan od najvažnijih događaja u modernoj istoriji, na rušenje Berlinskog zida, kao i na rušenje zidova koji su nastali nakon 9. novembra 1989. godine.

Mirović je naglasio da su nemački i srpski narod znali da izvuku pouke iz događaja koji su obeležili 20. vek.

Večeras kada budemo gledali prizore i lica onih koji su učestvovali u rušenju Zida, istovremeno i onih koji su nam ukazivali na novu arhitekturu Evrope, na njene principe solidarnosti, zajedništva, međusobnog integrisanja, zapitaćemo se kakva su naša iskustva i da li smo izvukli pouke iz naših grešaka, i kuda stremimo u godinama koje su pred nama, kazao je Mirović.

On je dodao da sasvim sigurno moramo stremiti razvijenijim, uspešnijim i bogatijim državama nego što jesmo, jer ćemo samo na taj način moći da odgovorimo na pitanja koja su se pred nas postavljena nakon rušenja Berlinskog zida.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*