Novosti: Komercijalna banka prodata slovenačkom NLB

Foto: 021.rs

Komercijalna banka prodata je slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci (NLB) za oko 450 miliona evra, pišu „Novosti“.

Foto: 021.rs

 

„Novosti“ navode da im je potvrđeno kako je slovenačka Nova ljubljanska banka kupila najveću srpsku državnu banku – Komercijalnu banku.
Ni rekordna 2019. godina tokom koje je Komercijalna banka zaradila 75,3 miliona evra nije bila dovoljna da se donosioci odluka predomisle, nego su izgurali prodaju do kraja, pišu „Novosti“.
Tako će Slovencima pripasti finansijska institucija koja pokriva skoro 11 odsto domaćeg tržišta.
Ponuda NLB bila je 450 miliona evra ili nešto manje od šest lanjskih zarada Komercijalne banke. List navodi kako nema potvrde da je to i konačna cena.
Ipak, ta ponuda omogućila je Slovencima da preteknu druga tri ponuđača – Rajfajzen, AIK i NLB. „Novostima“ je potvrđeno da je pregovarački proces završen i da se očekuje potpisivanje ugovora.
Naša najveća državna banka, osim u matičnoj državi radi i na teritoriji Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Osim u Republici Srpskoj, gde se pozicionirala kao šesta banka, nedavno je otvorila i ekspozituru u Drvaru. Zaposlila je četvoro ljudi i otvorila račune za svih 100 radnika u tamošnjoj novootvorenoj fabrici „Jumko“, pišu „Novosti“.
Da bi stekla većinsku kontrolu, država je manjinskim akcionarima tokom 2019. godine isplatila nešto više od 260 miliona evra za 41,47 procenata vlasništva, tako da će od ove transakcije, ako se završi po početnoj ceni, ostati oko 190 miliona evra.
Autor: Novosti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*