Obeležen „Dan Velikog prela“

Jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke zajednice – „Dan Velikog prela“, obeležen je na Marin dan, 2. februara, u subotičkom restoranu „Spartak“. U okviru proslave, po tradiciji, izabrana je najlepša preljska pesma, kao i najlepša prelja.

 

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Suzana Kujundžić Ostojić, istakla je, tim povodom, da Bunjevci od 2. februara 1879. godine, kada su obučeni u svečanu bunjevačku nošnju prvi put izašli u javnost, pa do ovog trenutka, kada smo, kako je rekla, ozbiljno zagazili u 21. vek „nisu pronašli ništa ni bolje, ni drugačije, ni pametnije da bi se okupljali, da bi se osećali lepo, da bi svima pokazali da je bunjevačka nacionalna zajednica još uvek živa i vitalna, da postoji i da će se boriti za svoja prava“.

U ime subotičke lokalne samouprave i svoje lično ime Bunjevcima je jedan od četiri nacionalna praznika – „Dan Velikog prela“, čestitao gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

– Svedoci smo da su Bunjevci spojili  istoriju i tradiciju i u savremenom dobu i naša je želja da i ubuduće na ovakav način iskazuju svoje postojanje i ponos na svoje poreklo. Subotička lokalna samouprava će biti siguran sagovornik u svemu što može da pomogne da Bunjevci, kao i druge nacionalne zajednice u našem gradu, očuvaju svoj identitet, običaje, jezik i kulturu – naglasio je gradonačelnik Laban.

Najlepšu preljsku pesmu, po oceni žirija u kom su su bili Joso Poljaković, Nataša Stantić i Mirjana Savanov, napisala je Gabrijela Diklić, a nosila je naziv „Majkina želja“.

Za najlepšu prelju, među deset kandidatkinja, izabrana je Nevena Vidaković, prva pratilja bila je Minea Mijatov, dok je druga pratilja bila Nikolina Đurašković. Žiri za izbor najlepše prelje činili su Kristina Francišković, Nataša Stantić i Mirko Babičković, uz sve goste na Prelu koji su, takođe, glasali.

„Veliko bunjevačko prelo“ organizovala je Ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“, uz podršku NSBNM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*