Obeležen Svetski dan farmaceuta: U Srbiji 7.000 farmaceuta partneri pacijentima

Obeležen Svetski dan farmaceuta: U Srbiji 7.000 farmaceuta partneri pacijentima 1Foto: Srđan Popović/commons.wikimedia.org

Vanredne okolnosti s pandemijom virusa koji prouzrokuje bolest kovid 19 uslovile su da farmaceuti preuzmu ulogu svojevrsnog savetnika svima koji su u nedoumici kako da se izbore sa zdravstvenim problemima.

Dostupnost lekova, kao i njihova pravilna upotreba, od ključnog su značaja za javno zdravlje, a to se posebno ističe na Svetski dan farmaceuta koji je i u Srbiji obeležen 25. septembra, saopštila je Farmaceutska komora Srbije.

“Apoteka: Uvek pouzdana u službi Vašeg zdravlja”, ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta. Kao najdostupniji zdravstveni radnici, farmaceuti svojim znanjem i stručnošću predstvljaju neprocenljivi resurs u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova i drugih medicinskih sredstava. Svaki dan 7.000 farmaceuta u Srbiji su partneri pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja, naovid dalje komora farmaceuta.

– Veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snabdevanja medikamentima imaju upravo farmaceuti, bez čijeg delovanja se ne može ni zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje. To se posebno videlo u poslednjih 18 meseci, tokom globalne pandemije, kada su izazovi sa kojima smo se, kao stručnjaci za lekove, suočavali. Apoteka je pokazala i dokazala svoju pristupačnost, odgovornost i razumevanje prema svima kojima je pomoć bila potrebna. Svesni očekivanja koje pred apotekarsku delatnost postavlja sistem zdravstvene zaštite i društvo u celini nastavićemo da razvijamo svoje usluge i kritički razmatramo sve aspekte naše prakse, kako bi i dalje bili pouzdan partner u službi zdravlja građana Srbije, rekla je tim povodom Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*