Obračun: U Crnoj Gori 16 uhapšenih, među njima i sedamdesetogodišnja majka Milana Kneževića

Танјуг
PODGORICA, BEOGRAD –

Crnogorska uprava policije potvrdila je da je danas uhapšeno 16 osoba na 17 lokacija, među kojima su majka i brat od strica poslanika Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu Milana Kneževića.

U policijskom saopštenju, prenose podgorički mediji, se navodi da je Kneževićeva majka privedena jer je omalovažavala policajce prilikom pretresa.

Kako je ranije saopštila opoziciona Prava Crna Gora, na podgoričkom aerodromu u Golubvcima je uhapšen i lider te stranke Marko Milačić.

Policija je saopštila da je akcija hapšenja izvedena jutros na osnovu naredbe nadležnog suda i pritom je pretrešeno 17 lokacija, saopšteno je iz Uprave policije, preneo je portal Analitika.

Navodi se da je policija prilikom pretresa pronašla i privremeno oduzela oružje u ilegalnom posedu – pušku i dva pištolja, određenu količinu municije, sredstava komunikacije i druge stvari i predmete.

Oduzete stvari i predmeti biće predmet forenzičkih veštačenja.

Tanjug

U službene prostorije Centra bezbednosti Podgorica dovedeno je 16 osoba: Ratka Knežević (68), majka poslanika Demokratskog fronta (DF), Milana Kneževića, koja je, kako navode iz UP, prilikom preduzimanja službene radnje pretres stana i drugih prostorija ometala i omalovažavala službenike policije.

Marković: Vlast Đukanovića uzdrmana, pokazuje nervozu

Narodni poslanik SNS Aleksandar Marković najoštrije je osudio hapšenje majke i brata narodnog poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića u Podgorici, dodajući da je očigledno da je, kako kaže, antisrpska vlast Mila Đukanovića žestoko uzdrmana, te pokazuje ogromnu nervozu.

Marković je na sednici Narodne skupštine ocenio da je nervoza režima u Crnoj Gori posledica jedinstva, sloge i otpora srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Uhapsili su staricu od preko 70 godina i još nekoliko desetina građana Zete i to dok je Milan Knežević u Beogradu“, rekao je Marković.

Pokazujući fotografije nastale nakon, kako navodi, premetačine stana, Marković je osudio represiju, brutalno maltretiranje i hapšenje bez ikakvog povoda građana srpske nacionalnosti u Crnoj Gori.

„R. K. je lišena slobode zbog počinjenog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru i biće u zakonskom roku privedena na saslušanje kod nadležnog sudije za prekršaje“, poručuju iz UP.

„U toku je kriminalistička obrada svih dovedenih lica, a u saradnji s nadležnim državnim organima sva lica za koja se steknu uslovi prekršajne ili krivične odgovornosti biće procesuirana u skladu sa zakonom“, zaključuje se u saopštenju.

Knežević: Osim greha što je moja majka, očigledno da nema drugog razloga

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu Milan Knežević potvrdio je da je njegova majka jutros uhapšena, navodeći da u ovom trenutku ne zna razlog hapšenja, ali da sigurno zna da je bila učesnik molebana i litija u Crnoj Gori u znak protesta zbog donošenja Zakona o slobodi veropispovesti.

Knežević je za Tanjug rekao da se hitno vraća u Crnu Goru.

„Osim greha što je moja majka, očigledno da nema drugog razloga zbog kojeg bi ona bila uhapšena i to sa lisicama na rukama“, rekao je Knežević za Tanjug.

Ispričao je da su rano jutros uhapšeni njegova sedamdesetogodišnja majka, kao i njegov brat od strica i značajan broj njegovih prijatelja i članova Demokratskog fronta iz područja Zete.

Naveo je da je njegova majka, prosvetni radnik u penziji, uhapšena jutros oko pet sati kada je između 10 i 20 pripadnika Uprave policije sa ‘maricom’ upalo u njegovu porodičnu kuću i izvršilo pretres.

U trenutku hapšenja njegove majke, kaže, ni on ni njegov mlađi brat nisu bili u Crnoj Gori, već u Beogradu.

Naveo je da nikako Zećanima ne mogu da oproste otpor koji su pružili prvih dana nakon donošenja zakona.

„Niti mogu da oproste ove molebane i litije koje ne samo u Zeti nego širom Crne Gore i regiona preplavljuju gradove i šalju jasnu poruku da mi nećemo odustati od ove naše borbe“, kaže Knežević.

Nakon što je čuo vest o hapšenju njegove majke, Knežević je odlučio da se hitno vrati u Crnu Goru.

Poručio je crnogorskom ministru unutrašnjih poslova, direktoru policije i „svoj toj satrapskoj nomenklaturi Mila Đukanovića“ da će za nekoliko sati biti u Crnoj Gori.

„Sve ono što su planirali da urade, a primenili su nad mojom majkom i nad ljudima iz Zete ja im stojim na raspolaganju, pa neka odmah otpočnu na graničnom prelazu“, naveo je Knežević.

Danilović: Marković da objasni hapšenje Kneževićeve majke

Predsednik opozicione Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Danilović, ocenio je jutrošnju policijsku akciju kao „razulareni atak na porodičnu kuću“ Milana Kneževića i pozvao premijera Duška Markovića da objasni hapšenje njegove majke Ratke.

„Svako se mora postideti ovog ‘muškog’ obračuna sa gospođom Knežević, svako ko je sačuvao zrno obraza, svako koga je majka rodila, svako ko za sebe glasno sme reći da je čovek“, naveo je Danilović, prenele su podgoričke Vijesti.

Danilović je naveo da njegova UCG traži da premijer Marković, ako je, kako kaže, „i dalje premijer“, lično objasni ovaj jutrošnji „sramni, nečovečni, bolesni i razulareni atak na porodičnu kuću jednog od lidera DF i poslanika Milana Kneževića.“

„Marković koji je i sam, koliko juče, pozivao da jedni drugima ne diramo porodice, dužan je da kaže kako se ovo zove? Ovaj prepad i hapšenje Kneževićeve majke ne liči na akciju policije. Ovakav užas ne bi napravio ni banditski čopor! Je li moguće uopšte ostati normalan nakon ovakvih scena? Je li ovo revanš dostojanstvenoj Crnoj Gori? Ako jeste, grdno ste se prevarili jer smo vas pročitali – odaje vas sramno znojenje, panika i želja za konfliktom“, naveo je Danilović i dodao:

„Gospodine Markoviću objasnite šta je ovo i ko plaća ove ‘ljude’ da se ovako iživljavaju nad jednom ženom, njenom porodicom i imovinom“.

Danilović je istakao i da je u ovom trenutku potrebna, kako je rekao, zaista velika ljubav, pa da se kaže kako smo ponosni građani Crne Gore.

Lekić: Hitno pustiti iz pritvora brutalno uhapšenu Ratku i otvoriti istragu

Hapšenje majke Milana Kneževića je brutalan čin, a fotografije kuće u kojoj je uhapšena Ratka Knežević dovoljno govore o nedopustivoj policijskoj intervenciji, izjavio je danas predsednik opozicionog saveza Demos, Miodrag Lekić, koji je zatražio njeno hitno puštanje iz pritvora.

„Pošto se ovim činom rizikuje i provocira dalja nestabilnost zemlje neophodno je da ako još ima nekog razumnog u vrhu vlasti koji nije pod direktnom kontrolom Mila Đukanovića, glavnog podstrekača trenutno zapaljive situacije u zemlji hitno zaustavi nasilne metode represije i dalje pogoršavanje situacije u Crnoj Gori“, naveo je Lekić, prenele su podgoričke Vjesti.

Iako, kako je naveo, ne zna sve pojedinosti o toj policijskoj akciji, a nema ni zvaničnih informacija o hapšenju penzionisane prosvetne radnice Ratke Knežević, Lekić ističe da mu one nisu ni potrebe da bi najoštrije osudio ovaj brutalan čin.

On je pozvao da se „prosvetna penzionerka Knežević hitno pusti iz pritvora“ i zatražio otvaranje istrage o, kako ističe, „brutalnom činu demonstracije sile i uznemirenja građana“.

„I slika njene kuće, ujedno kuće poslanika Milana Kneževića posle pretresanja govori o nedopustivom načinu policijske intervencije“, naveo je Lekić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*