Od ponedeljka počinju da rade restorani i kafići: Dezobarijere na ulazima, jedan gost na tri i po kvadrata, konobari sa maskama

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an
NOVI SAD –

Obavezne mere po otvaranju ugostiteljskih objekata, najavljene za 4. maj, mnogim kafedžijama delimično će otežati rad. Biće potrebne mnogo veće mere zaštite i kontrola njihove primene. Najkomplikovanije će biti vlasnicima sala za proslave, zbog ograničavanja broja ljudi u prostorijama.

U Udruženju ugostitelja Novog Sada rekli su da će gosti morati da prođu kroz vlažnu ili suvu podnu dezobarijeru.

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

„U zatvorenom prostoru na jednog gosta idu tri i po metra kvadratna i jedno sedeće mesto, dok na otvorenom treba da bude dva i po metra. Na mestu predviđenom za goste, potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku, sve na bazi alkohola. Dok će u toaletima biti poželjno da stoje beskontaktni dozer za ruke i ubrusi. S obzirom na to da gosti dolaze u restorane i kafiće da piju i jedu, neće biti u obavezi da nose maske i rukavice. Pri ulasku će morati da se dezinfikuju“, rekli su u Udruženju.

Pravila postoje i za same ugostitelje i njihove zaposlene. Među predlozima mera PKS, objašnjavaju nam ugostitelji, biće obavezne dezobarijere na svim ulazima.

„Svi oni koji su u servisnom i proizvodnom delu moraju da imaju zaštitne maske i rukavice, da dezinfikuju obuću, a radnici u servisnom delu uniforme će morati svakodnevno da peru na 90 stepeni i peglaju“, navodi se u predloženim preporukama.

Prema rečima Milenka Mijića, predsednika Udruženja ugostitelja Novog Sada, rad će biti otežan, ali se nadaju da će gosti više vremena provoditi u baštama.

„Krizni štab je usvojio preporuke, Privredna komora je nama prosledila, a mi ćemo ih se pridržavati“, govori Mijić.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*