Oko 13.000 zaposlenih u školama u Italiji zaraženo kovidom

U Italiji je do sada na kovid-19 testirano skoro 50 odsto zaposlenih u školama, odnosno oko 500.000 nastavnika i nenastavnog osoblja, a oko 13.000 ljudi, što je 2,6 odsto testiranih, pozitivno je.

 

Oko 13.000 zaposlenih u školama u Italiji zaraženo kovidom

Foto: Pixabay
To su podaci koje je saopštila kancelarija italijanskog specijalnog komesara za vanredne situacije Domenika Arkurija.
Najviše testova sprovedeno je u Lombardiji, gde je testirano 70 odsto zaposlenih, dok je na poslednjem mestu Sardinija sa pet odsto, a izveštaj ne obuhvata region Lacio, koji je testiranje sproveo nezavisno.
Očekuje se da će do 24. septembra procenat testiranih radnika u školama na teritoriji Italije biti povećan na 60 do 70 odsto.
Kako je saopšteno, od 14. septembra, kada će početi nastava u većem delu Italije, dostavljaće se oko 11 miliona zaštitnih maski dnevno koje će učenicima biti neophodne za ulazak u školu.
Broj novoobolelih na dnevnom nivou u Italiji i dalje raste, a prema poslednjim podacima registrovano je 1.597 novih slučajeva.
Istovremeno, razmatra se mogućnost da trajanje karantina u Italiji bude skraćeno sa 14 na deset dana. Preporuka Svetske zdravstvene ogranizacije (SZO) je 14-dnevni karantin, na osnovu dostupnih podataka o periodu inkubacije koji je u proseku četiri do pet dana, sa gornjom granicom od dve nedelje.
Autor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*