Orban: Srbija među zemljama sa kojima Mađarska želi savez

EPA (Zsolt Szigetvary)
BEOGRAD –

Mađarski premijer Viktor Orban u svom je godišnjem obraćanju naciji svrstao Srbiju među države sa kojima je njegova zemlja pronašla zajedničke temelje i gradi saveze, piše Politika.

Obraćajući se „umornoj briselskoj eliti“, on je rekao da je Budimpešta naučila da ne mora svima da se dopadne jer Evropa nije u Briselu.

„Evropa smo mi. U prošlosti smo mislili da je Evropa naša budućnost, ali danas znamo da smo mi budućnost Evrope“, rekao je Orban i imenovao prijateljske susedne zemlje sa kojima je Mađarska pronašla zajedničke temelje i stvara saveze, a to su Slovačka, Srbija, Hrvatska i Slovenija“, navodi se u tekstu.

EPA (Zsolt Szigetvary)

Politika piše da je Orban i ranije koristio slogan američkog predsednika Donalda Trampa prilagođen domaćim potrebama, ali je tokom njegovog godišnjeg obraćanja naciji u nedelju rečenica „Mađarska na prvom mestu“ dobila značenje programskog koncepta.

Kao i svake godine, Orbanov govor je bio upućen Evropskoj Uniji, politickim neprijateljima i građanima, pred kojima je mogao da se pohvali ekonomskim napretkom.

U skladu sa svojim političkim programom da se nametne kao lider centralne i istočne Evrope, koja pored Višegradske grupe obuhvata širi prsten država ranije nazvanih hrišćanskim demokratijama, Orban je naglasio da je „istorija ponovo dala narodima srednje Evrope šansu da izgrade novi savez, utemeljen na njihovim nacionalnim interesima“, koji bi im omogućio da se brane od pretnji sa Istoka i Zapada.

Nasuprot federalističkom principu gradnje EU, Orban smatra da Evropa treba da se gradi na osnovama nacionalnih suverenih država.

„Priča o uspehu svakog naroda u usponu počinje jačanjem samopoštovanja, a lično samopoštovanje građana zemalja u nevolji može se vratiti samo uz samopoštovanje svoje nacije. Vraćanje nacionalnog samopoštovanja ključ je, stoga, uspona naše nacije“, rekao je Orban.

Orban se pohvalio da poslednja decenija predstavlja deset najuspešnijih godina u poslednjih stotinu godina mađarske istorije.

Kada se on vratio na vlast 2010. godine, Mađarska je još zavisila od međunarodne finansijske pomoći.

Komentarišući ulogu MMF, čije je kredite mađarska otplatila, on je konstatovao da bi Mađarska, da je njegova vlada slušala savete te finansijske institucije, „sada ležala u bolničkom krevetu, iz nje bi visile cevčice MMF-a i Brisela s dugovima, dok bi slavina za dug bila u rukama Džordža Soroša“.

Orban se pohvalio da je, pošto je MMF „poslao kući“, otvoreno 850.000 radnih mesta, da su uređene finansije zemlje i da se krenulo ka ponovnom ujedinjenju nacije.

Mađarski premijer je naveo da je, prema izveštajima objavljenim u Briselu prošle nedelje, u 2019. godini mađarska ekonomija zabeležila najvišu stopu rasta na celom kontinentu i de je evropska ekonomija, a posebno regija zone evra, jednostavno zaostala.

On je kazao da je ekonomski rast Mađarske od 4,9 odsto znatno nadmašio evropski prosek, ali da je zemlja i dalje blisko vezana za rezultat evropske ekonomije pošto 85 odsto mađarskog izvoza ide u druge evropske zemlje.

Orban, uprkos toj ekonomskoj vezanosti i dalje zadržava distancu prema politici EU ka migrantima, tvrdeći da su „prava nasilnih kriminalaca postala važnija za donosioce odluka od prava građana koji se pridržavaju zakona“.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*