Orlić predstavio EU planove za drugu fazu međustranačkog dijaloga

BEOGRAD –

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić izvestio je Odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija o rezultatima prve faze međustranačkog dijaloga u kome je posredovao Evropski parlament, kao i planovima za uključivanje u drugu fazu dijaloga, saopšteno je iz skupštine.

Orlić je, kako se navodi, izvestio o uspešnoj realizaciji svih dogovorenih mera za unapređenje izbornih uslova.

Učesnici sastanka informisani su o ulozi parlamenta u nadgledanju hitnih mera koje je Vlada uvela tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom KOVID-19, kao i o planu rada i prioritetima novokonstituisanog parlamenta.

orlic, 5

SNS

Kao jedan od najvažnijih ciljeva, istaknuta je namera novog saziva skupštine da dostignute visoke standarde dobre parlamentarne prakse potvrdi i dodatno unapredi tokom rada u novom sazivu.

Ti standardi uključuju organizovanje javnih slušanja, dvostruko vreme za raspravu posebno značajnih zakona poput zakona o budžetu, procenat zakona usvojenih po hitnom postupku niži i od evropskog proseka, kao i redovno razmatranje izveštaja nezavisnih regulatornih tela.

Orlić se zahvalio na podršci koju Srbija dobija od svojih evropskih partnera, na dobijenim priznanjima za izvanredan uspeh u ekonomiji i borbi protiv pandemije, i pozvao na još energičniju međusobnu saradnju sa ciljem dodatnog približavanja Srbije postavljenom cilju – punopravnog članstva u EU.

Sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije, je održan putem video veze, u organizaciji Vlade Srbije i Evropske komisije.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*