Osnovna škola u Lazarevcu organizovala je priredbu o drevnom i savremenom Egitu

Ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli, prisustvovao je završnoj priredbi posvećenoj prijateljstvu sa Egiptom, održanoj u školi „Dule Karaklajić“ u Lazarevcu. Priredba je uklučila predstavu, u trajanju od sat vremena, predavanja o istoriji drevnog i savremenog Egipta, kao i predavanje o najznačajnijim figurama na egipatskoj sceni na polju politike, ekonomije, književnosti, nauke i sporta. 150 učenika škole, postavljenih u bojama zastave Egipta, otpevalo je himnu ove zemlje na arapskom jeziku.

U svom govoru, Alguvejli je napomenuo značaj koji Ambasada pridaje komunikaciji sa mladima, imajući u vidu da su upravo oni budućnost zemlje. Zahvalio se na velikom broju učenika koji su učestvovali u realizaciji ovog događaja, naglašavajući takođe raznolikost koju je ova priredba uključivala, pored pozorišta, muzike i pevanja, kao i geografije, istorije, ekonomije, biologije i geologije.

Ambasador Egipta se takođe sastao sa nastavnicima i direktorom škole na kome su razgovarali o razmeni iskustva u oblasti obrazovanja, naročito o dodatnim aktivnostima koje se mogu uključiti u obrazovni program, što će znatno podstaći učenike da mnogo toga nauče u praksi i pomoći daljem razvoju njihovih profesionalnih veština, neophodih u njihovoj kasnijoj karijeri.

Ambasador je pozvao direktora, profesore i učenike škole da posete Ambasadu, gde su takođe imali prilike i da posete izložbu u Muzeju afričke umetnosti, pod nazivom „Pod lupom“. Ova izložba obuhvata zbirku egipatskih predmeta iz jedanaest muzeja iz sedam gradova u Srbiji. Učenici su prvi put mogli videti i ono o čemu su, kroz teoriju, učili u svojoj školi. Direktor škole „Dule Karaklajić“ je izrazio želju za razmenom učenika i uspostavljanjem saradnje sa jednom od škola u Egiptu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*