Otkriven Spomenik srpskim guslama u Vrbasu

Danas je u Vrbasu, u čast tradiciji pevanja uz gusle kao nematerijalnom kulturnom nasleđu Srbije, otkriven Spomenik srpskim guslama. Rad vajara Ljubisava M. Srdanovića  podignut je uz podršku Pokrajinske vlade, a ubuduće će krasiti plato ispred hrama Vaznesenja Hristovog u centru grada.

Otkrivajući spomenik, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je da  je Spomenik srpskim guslama posvećen svima koji su vekovima u naše kolektivno sećanje urezivali najsvetlije uzore i bodrili srpski narod da istraje čak i kada se to činilo nemogućim.

„Spomenik srpskim guslama jeste spomenik našem viševekovnom trajanju, tradiciji, stradanju i herojstvu, kao i  našoj celokupnoj istoriji koje bez gusala u našem pamćenju ne bi ni bilo“, rekao je Bjelić istakavši da su gusle za srpski narod mnogo više od instrumenta.

 „One su duh i snaga našeg naroda, i izuzetna mi je čast jer prisutvujem trenutku kada je Srpski guslar  dobio svoj spomenik“, poručio  je resorni sekretar Ognjen Bjelić.

„Lokalna samouprava Vrbas nastaviće da podržava kulturno-umetnička društva – guslarska udruženja, kako ne bismo dozvolili prošlosti da ode u zaborav a sadašnjosti dali pečat koji su nam ostavili naši preci“, istakao je predsednik opštine Vrbas Milan Glušac i zahvalio se svima koji su pomogli u podizanju spomenika.

Svečanost otkrivanja spomenika pratila je beseda akdemika Matije Bećkovića.

Pevanje uz gusle, kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na UNESKO-vu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva 30. novembra prošle godine na predlog opštine Vrbas, Guslarskog društva „Vuk Mandušić“ i Saveza guslara Srbije.

Danas, u 18.00 časova, u organizaciji GD „Vuk Mandušić“ održaće se guslarsko veče,  a uz guslare ovog društva učestvovaće i članovi GD „Njegoš“ iz Lovćenca, hor „Bački pevači“, pesnik Blagoje Baković i autor spomenika Ljubisav M. Srdanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*