Otkrivene dve retke skulpture u Egiptu

Tanjug/AP (Egyptian Ministry of Antiquities)
KAIRO –

U Egiptu su stručnjaci saopštili da je jedna arheološka ekipa otkrila dve izuzetno retke skulpture najčuvenijeg faraona i minijaturne sfinge, javio je AP.

Egipatsko ministarstvo za antikvitete je prikazalo skulpturu Ramzesa II izrađenog od ružičastog granita i opisalo je kao jednu od najređih skulptura toga formata i skupocenog materijala.

                                                                    Tanjug/AP (Egyptian Ministry of Antiquities)

Mustafa Vaziri, generalni sekretar Ministarstva za antikvitete je kazao da je statua koja je visoka skoro jedan metar izrađena u stilu koji je korišćen da se neka ličnost portretiše dom prepoznatljivosti i dodao da je to prva statua te vrste da je izrađena od granita.

Hijeroglifski zapis na poleđini statue glasi „snažni bik“ i to se simbolično odnosi na vladara koji je bio „snažan i vitalan kao bik“.

Skulptura koja je nekada bila prekrivena blatom nađena je na imanju čoveka koji se bavio prodajom ilegalno iskopanih artefakata. Stručnjaci sada proučavaju skulpturu koja je u veoma dobrom stanju i nastoje da pročitaju zapise koji su uklesani na njoj.

Ramzes II poznatiji kao Ramzes Veliki vladao je Egiptom 60 godina od 1279 pre nove ere do 1213. Proširio je teritorije Egipta sve do aktuelne Sirije na istoku i Sudana na jugu.

Tokom proteklog vikenda arheolozi su otkopali minijaturnu sfingu isklesanu od krečnjaka koja je bila zakopana u južnoj provinciji Minija.

Sfinga je visoka oko 30 centimetara, ali stručnjaci su ocenili da je veoma fino isklesano lice dokaz da ju je radio dobar majstor.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*