Откривене две ретке скулптуре у Египту

Танјуг/АП (Egyptian Ministry of Antiquities)
КАИРО –

У Египту су стручњаци саопштили да је једна археолошка екипа открила две изузетно ретке скулптуре најчувенијег фараона и минијатурне сфинге, јавио је АП.

Египатско министарство за антиквитете је приказало скулптуру Рамзеса II израђеног од ружичастог гранита и описало је као једну од најређих скулптура тога формата и скупоценог материјала.

                                                                    Танјуг/АП (Egyptian Ministry of Antiquities)

Мустафа Вазири, генерални секретар Министарства за антиквитете је казао да је статуа која је висока скоро један метар израђена у стилу који је коришћен да се нека личност портретише дом препознатљивости и додао да је то прва статуа те врсте да је израђена од гранита.

Хијероглифски запис на полеђини статуе гласи „снажни бик“ и то се симболично односи на владара који је био „снажан и виталан као бик“.

Скулптура која је некада била прекривена блатом нађена је на имању човека који се бавио продајом илегално ископаних артефаката. Стручњаци сада проучавају скулптуру која је у веома добром стању и настоје да прочитају записе који су уклесани на њој.

Рамзес II познатији као Рамзес Велики владао је Египтом 60 година од 1279 пре нове ере до 1213. Проширио је територије Египта све до актуелне Сирије на истоку и Судана на југу.

Током протеклог викенда археолози су откопали минијатурну сфингу исклесану од кречњака која је била закопана у јужној провинцији Минија.

Сфинга је висока око 30 центиметара, али стручњаци су оценили да је веома фино исклесано лице доказ да ју је радио добар мајстор.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*