Otvaranje celog Ipsilon kraka kod Subotice

RTV
SUBOTICA –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas svečanosti povodom završetka izgradnje Ipsilon kraka odnosno obilaznice oko Subotice.

Početak svečanosti predviđen je u 12 časova, saopštila je pres služba predsednika.

Otvara se ceo Ipsilon krak Koridora 10 u dužini od 24 kilometra, pošto je završena izgradnja poslednje deonice duge 12 kilometra od graničnog prelaza Kelebija do kružne raskrsnice sa Somborskim putem.

RTV

U završetak izgradnje Ipsilon kraka, na koji se čeka još od devedesetih godina, uloženo je oko 2,8 milijarde dinara.

Ipsilon krak je obilaznica oko Subotice koja povezuje granični prelaz Kelebija sa autoputem Horgoš-Novi Sad.

Ukupno je za 26 godina, od 1990. do 2016. rađeno, ali ne i završeno, 11 kilometara puta na Ipsilon kraku.

Veći deo radova koji su izvođeni ranijih godina morali su u potpunosti ponovo da se rade, jer nisu bili kvalitetno urađeni, kažu u ministarstvu.

Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preuzeli su poslove u vezi sa završetkom Ipsilon kraka u drugoj polovini 2016. godine, kada je definisan koncept završetka projekta u fazama, u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu.

U 2017. izgrađeno je i pušteno u saobraćaj ukupno 6,5 kilometara puta na Ipsilon kraku (1,5 km u martu i pet km u avgustu), u koje je uloženo ukupno 322 miliona dinara.

U 2018. izgrađeno je 5,5 kilometara puta, deonica od Bikovačkog do Bačkotopolskog puta, u koje je uloženo 780,9 miliona dinara, čime je do decembra 2018. u saobraćaj ukupno pušteno 12 kilometara puta na Ipsilon kraku.

Ove godine radilo se na završetku izgradnje i poslednje deonice dužine 12 kilometra od graničnog prelaza Kelebija do kružne raskrsnice sa Somborskim putem.

Radovi na poslednjoj deonici su započeti u aprilu 2019. godine, a ukupna vrednost tih radova je 1,73 miliona dinara.

Objavljen snimak izgradnje Y kraka

Na Instagram profilu „Budućnostsrbijeav“ je objavljen snimak izgradnje Ipsilon kraka po fazama od marta 2017. godine.

„Putevi će stvoriti bolju budućnost za Srbiju i za srpski narod. Nastavićemo da povezujemo naše gradove! Novi putevi znače veću bezbednost, mnogo života sačuvanih i ljudi će imati više vremena da budu sa svojim porodicama“, piše u postu.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*