Otvoreno Privremeno prihvatilište za beskućnike u Subotici

„Prema zajedničkoj proceni predstavnika stručnih službi Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i ’Karitasa’ stekli su se uslovi da Privremeno prihvatilište za beskućnike sa teritorije grada Subotice, u Gajevoj ulici broj 50, počne sa radom. Za ovu namenu Grad Subotica je za 2018. godinu opredelio sredstva u budžetu u iznosu od 407.000 dinara“ – izjavio je otvarajući Prihvatilište, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, prenosi zvanična intrenet stranica „Subotica“.


On je naveo da će Privremeno prihvatilište za beskućnike raditi neprekidno sve dok to budu zahtevali vremenski uslovi i potrebe tridesetak osoba kojima su, tokom zime, neophodne njegove usluge.

„Centar za socijalni rad, kao nosilac ove aktivnosti, upućuje korisnike u prihvatilište na osnovu njihove procene i potpisanog uputa. Crveni krst obezbeđuje smeštaj, sredstva za ličnu higijenu i obroke (doručak, ručak – kuvani obrok i večeru) i dežurstvo profesionalaca i volontera u periodu od 7 do 15 časova svakog dana, dok će ’Karitas’ obezbediti dežurstvo svojih volontera od 15 do sedam časova ujutru. Stručni radnici Centara za socijalni rad će, takođe, obilaziti i pratiti rad prihvatilišta“ – istakao je Đukanović, i dodao da je Prihvatilište prošle godine radilo od 22. decembra 2016. do 8. februara 2017. godine i da su u tom periodu usluge koristile 32 osobe.

Direktorka Centra za socijalni rad u Subotici, Miroslava Bagavac, kaže da pojedinačnu procenu o tome ko može da koristi usluge Privremenog prihvatilišta za beskućnike daje Centar za socijalni rad.

„Centar za socijalni rad pojedinačno procenjuje potrebe korisnika za ovom uslugom. Zimski period i nepovoljni klimatski uslovi mogu da dovedu do ozbiljnih problema i određeni broj ljudi sa ulice smešta se u Prihvatilište. Mi ćemo vršiti procenu i upućivaćemo, kroz jedan formalni uput, u Privremeno prihvatilište za beskućnike, a takođe ćemo praviti i dokument o otpustu o korišćenju ove usluge“ – rekla je Miroslava Bagavac.

Kompletnu logističku podršku za Prihvatilište – 25 kreveta sa čistom posteljinom, garderobu i veš za sve korisnike, kao i sredstva za održavanje lične i kolektivne higijene – obezbedila je Gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici.

„Trudili smo se da u skladu sa mogućnostima i opredeljnim sredstvima korisnicima obezbedimo što je moguće bolji komfor. Planiramo, takođe, da u saradnji sa Domom zdravlja Subotica korisnicima Prihvatilišta obezbedimo i lekarske preglede“ – naglasio je sekretar Crvenog krsta Subotica Siniša Trajković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*