Perović: Nepotpisivanje ugovora – nastavak diskriminacije SPC

PODGORICA – Nepostizanjem ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve o statusu SPC nastavlja se diskriminacija SPC u Crnoj Gori, koja traje već godinama, kaže rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

Perović je u intervjuu za TV Vijesti ocenio da je aktuelna crnogorska Vlada spremna da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a na pitanje kako vidi stav Sabora SPC da i nova crnogorska vlast izbegava da potpiše Temeljni ugovor, rekao je da duboko veruje da je ta formulacija proizvod jednog trenutnog i privremenog nesporazuma.

„Činjenica jeste da nas nedostatak ugovora između države Crne Gore i SPC uvodi u zonu jedne diskriminacije, ali to, kao što je crnogorska javnost upoznata, traje godinama, deceniju… Činjenica je, takođe da, koliko možemo da razumemo iz saopštenja i iz onoga što su iskazi predstavnika Vlade Crne Gore, da je ova Vlada spremna da potpiše taj ugovor i da se na tom potpisivanju radi. Maltene smo došli do par koraka pred finalizaciju toga čina”, rekao je Perović, javlja Tanjug.

On je dodao da je SPC pokazala spremnost da se taj ugovor potpiše i dodao da veruje da će se u najskorijoj budućnosti pokazati kako tu više nema prostora ni za kakvu diskriminaciju SPC u Crnoj Gori, prenosi CDM.

Na pitanje misli li da će Temeljni ugovor uskoro biti potpisan u Crnoj Gori, Perović je rekao da veruje da će biti onako kako je bilo i najavljeno.

Perović je naglasio da još nema tačnog datuma kada će mitropolit biti ustoličen i istakao da to određuje Sinod SPC.

„Procedura nam je poznata – njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije, kako to nalažu crkveni običaj i pravila, uvešće u tron cetinjskih mitropolita novoizabranog mitropolita Joanikija. To će da se desi, kako praksa nalaže, u neko najskorije vreme, kada to odredi Sveti arhijerejski Sinod SPC”, objasnio je Perović i dodao da je reč o vekovnom običaju.

Povodom odluke Sabora SPC da stavi van snage odluku o osnivanju episkopskih saveta, Perović je naveo da je formulacija saborskog saopštenja takva da „nama koji nismo pravnici ne daje prostor za neki jasan zaključak”.

„Verujem da će isto tako u najskorije vreme biti jasno o čemu se tu ustvari radi i o kakvoj saborskoj odluci je reč kad je u pitanju rad episkopskih saveta”, zaključio je Perović.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*