Peticiju za zabranu sirovog lignita potpisalo više od 16.000 građana

Peticiju za zabranu sirovog lignita u Srbiji, koju je pre nedelju dana pokrenula organizacija „Srbija u pokretu“, za sada je potpisalo više od 16.227 ljudi.

 

Peticiju za zabranu sirovog lignita potpisalo više od 16.000 građana

Foto: Pixabay
Organizatori navode da dostizanje cilja od 10.000 potpisa znači da će Vladi Srbije i nadležnom Ministarstvu predati zahteve za promenu pravnog okvira, zabranu prodaju sirovog lignita i uvođenje rigoroznije kaznene politike za kršenje tih propisa.
U slučaju da sakupe 25.000 potpisa, tim „Srbija u pokretu“ će izraditi detaljan predlog mera koje će proslediti na usvajanje Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima.
Ako skupe 40.000 potpisa, zahtevaće od Vlade Srbije i da se izradi digitalna platforma na kojoj će biti dostupni svi relavantni propisi kao i izveštaji organa koji sprovode inspekcijski nadzor, kako bi građani mogli i sami da provere da li proizvođači ili prodavci energenata koje kupuju poštuju zakon.
Dodaju i da prema izveštaju „Hronično zagađenje uglja“ svaki teravat sat struje proizvedene iz uglja u proseku izazove 24,5 smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem vazduha, 225 slučajeva teških kardiovaskularnih, respiratornih i cerebrovaskularnih bolesti, kao i 13.288 slučajeva lakših bolesti u Evropi.
Ne želimo da kada prođe pandemija i dalje nosimo maske čim zahladni! I ne želimo da se gušimo, jer nismo ranije, ne moramo ni sada. Nije lignit jeftin koliko je normalno disanje vredno„, navodi se u peticiji.
Autor: Nova ekonomija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*